Wikipedia Commons

Přehled světového dění z uplynulého týdne (05/2016)

[Afrika]

SomálskoMerca, důležitý strategický přístav, situovaný sto kilometrů od hlavního města Somálska se dostal opětovně do rukou jednotek militantních islamistů. Jednotky AMISOM byly islamisty vytlačeny v pátek ráno a takřka okamžitě byla nad městem vyvěšena černá vlajka teroristické organizace napojené na al-Kaidu. I přes snahu jednotek AU se v pátek nepodařilo ztracené pozice získat nazpět. Situace se vyjasnila v sobotu, kdy dle oficiálních armádních zdrojů byli islamisté vyhnáni z města.

Tunisko: První část z dvou set kilometrové protiteroristické bariéry na hranicích z Libyí byla dokončena na sklonku tohoto týdne. Finalizace výkopových prací a příprava instalace elektronického zařízení za pomoci partnerů z Německa a USA má v severoafrickém státu napomoci k snížení bezpečnostních rizik plynoucích z politicky nestálého souseda. Právě v Libyi byl vytrénován střelec, který v minulém roce zabil na tuniské pláži 38 lidí.

[Blízký východ]

Saúdská Arábie: Tento týden vyjádřila SA ochotu vyslat své pozemní jednotky do Sýrie pro boj proti ISIS, přičemž stejné rozhodnutí oznámily o pár dnů později i Spojené arabské emiráty. Saúdské království se již od září 2014 podílí na leteckých úderech proti pozicím Islámského státu, ovšem až nyní oznámilo možnost působení svých jednotek přímo v poli v rámci koalice vedené USA. Generál Ahmed Asseri vysvětlil rozhodnutí nutnou kombinací různých operací, které by tak zlepšily výsledky boje proti ISIS, zejména pokud jako v tomto případě letecké údery nedostačují. Ačkoliv žádné finální rozhodnutí nepadlo, USA vyjádřily nabídce Saúdské Arábie podporu – nasazení jednotek by znamenalo nejen zvýšení kapacit pro boj s radikály, ale navíc by vyslalo jasný signál Rusku, které má v Sýrii kvůli svému blízkému vztahu s prezidentem Bašárem al-Asadem značně ambivalentní pozici.

Turecko/Sýrie: K dalšímu růstu napětí mezi Ruskem a Tureckem došlo na severu Sýrie kvůli oblasti kolem Aleppa. Ruská strana oznámila své podezření, že se Turecko připravuje k násilnému vojenskému vniknutí na syrské území; to okamžitě reagovalo obviněním Ruska za jeho činy v Sýrii a vyjádřením obav, že Aleppu hrozí hladomor. Vládními silami obklíčené město je strategickou oblastí pro obě válčící strany, kde v současné době probíhá ofenzíva vládních sil za pomoci leteckých úderů Ruska pro jeho znovudobytí z rukou rebelů. Situace v oblasti a vztahy s Tureckem ještě víc komplikuje nová vlna migrantů, kteří před boji prchají z města na hranice turecké provincie Kilis.

[Euroatlantický prostor]

EU/USA: Evropská Unie a Spojené státy podepsaly smlouvu usnadňující organizacím přenášet osobní data napříč atlantickým prostorem. Jedná se o přelomový dokument, který má kolem sebe však mnoho otazníků v kontextu bývalého spolupracovníka Národní bezpečnostní agentury Edwarda Snowdena a jeho odhalení, jak USA nakládají s osobními daty. Dohoda s názvem EU-US Privacy Shield vyvstala z dvoudenního jednání v Bruselu a bude se týkat například i společností Facebook, Apple nebo Google. Evropská komise by měla přijmout stanovisko k dohodě během dubna tohoto roku.

Německo/Nizozemí: Německo a Nizozemí se dohodly na posílení spolupráce v oblasti námořnictva, kdy má do roku 2018 dojít k začlenění německého námořního praporu do nizozemského námořnictva. Námořní jednotky obou zemí si budou dále vyměňovat své příslušníky, podílet se na cvičeních a němečtí námořníci budou navíc moci působit na nizozemské víceúčelové podpůrné lodi Karel Doorman. Státy zároveň podepsaly technickou dohodu o začlenění nizozemské 43. mechanizované brigády do německé 1. obrněné divize, což představuje již druhou ze tří nizozemských armádních brigád pod německým velením.

[Jižní Asie]

Pákistán: V Islámábádu se 6. února uskutečnila schůze Čtyřstranné koordinační skupiny (QCG), kterou tvoří zástupci Afghánistánu, Pákistánu, Číny a USA. Jejím cílem je vytvořit plán pro udržitelný a funkční mírový proces v Afghánistánu. Státy QCG vyzvaly Tálibán, aby se připojil k rozhovorům o smíření, a shodly se na společném úsilí jej přimět k zahájení jednání s afghánskou vládou do konce měsíce. Tálibán tato jednání pokládá za jednostrannou záležitost a hodlá pokračovat v povstání, dokud se ze země nestáhnou všichni zahraniční aktéři.

Pákistán/Indie: Na oslavách Dne Kašmíru, při němž Pákistánci každoročně projevují solidaritu s lidmi v Kašmíru žijícími pod nadvládou Indie, varoval islámský klerik Hafiz Saeed před novou vlnou útoků mířícím proti indickým „okupantům“. Saeed je v současnosti indický nepřítel číslo 1, neboť je zakladatel významné teroristické organizace Lashkar-e-Taiba, která má na svědomí útoky v Bombaji z roku 2008, často označované za „11. září Indie“. Údajně právě Saeed měl být hlavním organizátorem útoku, podle Pákistánců ovšem Indie nedodala dostatečné důkazy k jeho zadržení. Výrok přichází v citlivé době, při níž se oba státy snaží normalizovat vztahy.

[Latinská Amerika]

Argentina: Argentinské letectvo bylo již před několika týdny kvůli nehospodárnosti provozu a technickým problémů nuceno vyřadit ze služby všechna svá letitá nadzvuková stíhací letadla Mirage III. Nyní se navíc objevila zpráva, že neletuschopná jsou i zbývající nadzvuková letadla místních vzdušných sil – typ A-4AR Fightinghawk. Argentina se tak poprvé ve své moderní historii ocitla bez nadzvukového letectva. Jihoamerická země chce problém prozatím řešit nákupem nových motorů do amerických strojů, z dlouhodobějšího hlediska se jí ovšem nevyhne nákup zcela nových stíhaček.

Mexiko: Bernabé Sotelo Salnias, jeden z příslušníků Guerreros Unidos, kteří byli zadrženi předminulý týden, potvrdil, že skupina unesených 42 studentů byla zavražděna. Jejich únos z 27. září 2014 otřásl Mexikem a rozpoutal vlnu demonstrací. Salinas při výslechu prozradil, že studenti byli přepadeni, protože se mezi nimi skrývalo několik ozbrojených příslušníků konkurenční skupiny. Nejprve byli zadrženi místní policií a následně předáni Guerreros Unidos. Jedna část skupiny, 19 lidí, byla zavražděna a spálena na skládce v Cocule a zbytek byl převezen na ranč šéfa skupiny, kde byli rozpuštěni v kyselině.

[Post-sovětský prostor]

Rusko: Moskva odmítla vyslyšet volání syrské opozice po přerušení bombardování povstaleckých pozic v Sýrii, jež dle jejich tvrzení v posledních dnech sílí. Rebelové přitom chápou zastavení vzdušných operací jako předpoklad pro přistoupení k mírovým rozhovorům, které měly oficiálně začít v pondělí v Ženevě. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v odpovědi zkritizoval kladení předběžných podmínek a dodal, že není důvod nálety rušit, dokud nedojde k naplnění jejich cíle. Těmi má být zničení organizací Islámský stát a Džabhat an-Nusra.

Tádžikistán: Rusko zamýšlí snížit počet svých vojáků v Tádžikistánu na úroveň brigády. Motivace je nejasná – dle plánu z loňského dubna mělo vojáků naopak přibýt, a to ze 7000 na 9000. Dle generálplukovníka ruské armády V. Zarudnického má reorganizace přispět k větší mobilitě, aniž by došlo k omezení bojeschopnosti. Tádžický ministr zahraničí ale upozorňuje, že krok nebyl s jeho zemí oficiálně konzultován. Příčinou může být jak přehodnocení strategie vůči potenciálním hrozbám, tak přesun pozornosti do Evropy a Sýrie, ekonomické úspory, ale i snaha snížit napětí mezi vojáky a místními.

[Východní Asie]

Korejský poloostrov: Severní Korea do vesmíru úspěšně odpálila raketu nesoucí satelit Kwangmyongsong-4. Porušila tak rezoluci OSN o zákazu vývoje technologií balistických střel, jelikož odpal je chápán jako test střely dlouhého doletu, i přes to, že podle oficiálního vyjádření Pchjongjangu byl odpal proveden za účelem vynesení satelitu na oběžnou dráhu. Jihokorejské špionážní jednotky však tvrdí, že družice byla pouze záminkou k testu.
Experti odhadují nosnost testované střely na 200 kg500 kg s doletem na 13 000 km, což by naznačovalo schopnost Severní Koreje zasáhnout území Spojených Států střelou s potenciální ničivostí jaderné zbraně.

Thajsko: Britský poskytovatel obranných služeb BAE Systems podepsal smlouvu s thajskou loďařskou společností Bangkok Dock. Společně se budou podílet na stavbě pobřežního hlídkového plavidla pro Královskou thajskou armádu. Při konstrukci devadesátimetrové ozbrojené lodi bude BAE zajišťovat technickou podporu a odborné poradenství. Jde o již druhou hlídkovou loď, kterou BAE pomáhá pro thajské námořní síly stavět. Hlídkové plavidlo HTMS Krabi (OPV-551), které disponuje rychlopalným věžovým dělem Oto Melara 76mm, dvěma sekundárními zbraněmi MSI 30mm a helikoptérou AugustaWestland AW139, monitoruje thajskou exkluzivní ekonomickou zónu už od roku 2013.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *