bellingcat

Přehled světového dění z uplynulého týdne (18/2016)

[Afrika]

Nigérie: Okolo 15 miliard bylo ukradeno z financí na boj proti militantním islamistům. Mělo se to stát za předešlé vlády. Ke ztrátě financí mělo dojít prostřednictvím falešných vojenských kontraktů. Několik spojenců bývalého prezidenta Jonathana bylo obviněno a postaveno před soud. Všichni však svou vinu popírají. Současný prezident Buhari při nástupu do funkce prohlásil, že chce bojovat s korupcí a objevit ukradené fondy. Vojáci si přitom stěžují, že přes obrovský obranný rozpočet jsou špatně vybaveni v boji proti islamistům.

Keňa: Keňská policie vydala prohlášení, že zmařila biologický útok plánovaný skupinou napojenou na tzv. Islámský stát. V té souvislosti byli zatčení jeden muž a dvě ženy. Dalším dvěma mužům měly být nabídnuty odměny. Policie však neuvedla jméno skupiny ani podrobnosti o chystaném útoku. Avšak má působit napříč zemí i v sousedních státech. Ve skupině měli působit lékaři, kteří byli schopni zorganizovat biologický útok pomocí antraxu. Avšak policejní informace není možné ověřit z nezávislých zdrojů

[Blízký východ]

Jemen/Irák: Americká strana začíná více spolupracovat se svými lokálními partnery v boji proti islámským radikálům. Poskytuje vše od zpravodajských informací až po leteckou podporu jednotkám na zemi. Nejnovějším přírůstkem v je nasazení malého týmu amerických vojáků v Jemenu, kde pomáhají se zpravodajských náležitostech vojákům koalice vedené Spojenými arabskými emiráty. Mimo jiné má pozemní týmy také v Iráku, kde byl minulý týden zabit příslušník amerických speciálních jednotek.

Irák: Irácké jednotky zvýšily ke konci minulého týdne svoji přítomnost v hlavním městě, nejvíce se soustřeďují na vládní Zelenou zónu. Důvodem pro zvýšenou armádní přítomnost je dlouhodobé znepokojení Iráčanů nad vládou premiéra al-Abádího a jeho ministry, jež jsou obviňováni z korupce. Demonstranti se pokoušejí vyvinout nátlak na al-Abádího, aby nahradil stranické ministry technokratickými úředníky. Největší demonstrace má podle kanceláře šíitského klerika al-Sadra proběhnout v úterý. Mimo jiné v pátek zemřeli při sebevražedných atentátech 4 vojáci, v jiném útoku zemřeli 3 lidé a 13 bylo zraněno

[Euroatlantický prostor]

NATO: V Estonsku proběhlo další z aliančních cvičení Spring Storm, jež má prověřit schopnosti estonských ozbrojených sil a jejich součinnost s reservisty a spojenci z NATO. Cvičení se celkově účastní na 6 000 příslušníků ozbrojených sil z osmi zemí NATO včetně 2 300 finských vojáků. Jedná se tak o další krok ze strany Finska k prohloubení spolupráce s Aliancí a posílení bezpečnosti v oblasti Pobaltí.

Finsko/Švédsko: Rusko varovalo skandinávské země Finsko a Švédsko před jejich spoluprací s NATO. V případě Švédska tato spolupráce dokonce výrazně přesahuje rámec programu Partnership for Peace. Příčinou tohoto sbližování je z velké části zhoršení bezpečnostní situace v Evropě. Obě země tak zvažují možnost hlubší kooperace či přímo členství v NATO. Rusko tuto eventualitu vnímá jako ohrožení své bezpečnosti a varovalo uvedené státy, že na jejich členství v Alianci může odpovědět i vojenskými prostředky. V tomto lze spatřit další příklad asertivní zahraniční politiky Ruské federace, a to i přes prohlášení NATO, že členství v alianci není automatické.

[Jižní Asie]

Indie: Indická vláda navrhla nový zákon, který by měl pomoci řešit kontroverze při zobrazování území Inde na mapách – těch fyzických i online. Poměrně často se totiž stává, že jednotlivci, společnosti i vlády jiných států „nepřesně“ zobrazují Indii. Jedná se zejména o území Kašmíru a Arunáčalpradéše, o něž země vede územní spory s Pákistánem, respektive Čínou. Očekává se, že zákon bez problémů projde, takže pokud někdo bude vytvářet, sdílet či publikovat nesprávné topografické informace, bude mu hrozit pokuta v maximální výši 10 milionů liber a až 7 let vězení. Autoři map, jako například Google, budou také muset při každé nové tvorbě či změně indického území žádat Indii o licence.

Pákistán: Islámabád bude muset financovat nákup 8 amerických stíhaček F‑16 s příslušenstvím za 699 milionů dolarů z vlastních zdrojů. Předseda senátní Komise pro zahraniční vztahy Bob Corker prohlásil, že zablokuje využití programu Zahraničního vojenského financování k podpoře pákistánského nákupu. Vyjádřil tak postoj několika členů Kongresu, kteří mají obavy z použití letadel v konfliktu s Indií a nejsou spokojeni pákistánskou podporou povstalců z Tálibánu a Hakkáního sítě. Islámábád odpověděl, že bez amerického financování bude muset letadla pro boj s terorismem objednat jinde.

[Latinská Amerika]

Venezuela: V pátek byl zavražděn German Mavare, lídr venezuelské opoziční strany Un Nuevo Tiempo (UNT), kterou dříve vedl bývalý kandidát na prezidenta, uvězněný Manuel Rosales. Představitel UNT byl střelen do hlavy v době venezuelské revoluční atmosféry, kdy opozice sesbírala potřebné popisy k revokaci prezidenta a vyvolání nových voleb.

Mexiko: Ačkoliv ještě nebylo vydáno oficiální rozhodnutí k vydání Joaquína Guzmána, byl  převezen z věznice s maximální ostrahou Altiplano u hlavního města Ciudad de México do věznice u Ciudad Juárez poblíž hranic s USA. Podle prohlášení představitelů budou ve věznici Altiplano (odkud Guzmán uprchl v roce 2015) provedeny práce na posílení ostrahy. Hlavním důvodem je však pravděpodobně možnost rychlého vydání do USA po dokončení veškeré potřebné administrativy.

[Post-sovětský prostor]

Ukrajina: Jediná číslice chyběla k přesné identifikaci raketového systému, jenž měl v červenci 2014 sestřelit let Malaysia Airlines 17 přelétající nad východní Ukrajinou. Nezávislí investigativní novináři ze skupiny Bellingcat nyní za „doutnající zbraň“ označili BUK 332 z ruské 53. protiletadlové raketové brigády v Kursku. K tomuto zjištění došli na základě analýzy sedmi charakteristických rysů, které měli možnost sledovat na desítkách fotografií těchto zařízení, zveřejněných na sociálních sítích. Ruské ministerstvo informací tyto závěry odmítlo.

Kazachstán: Dva týdny napříč Kazachstánem demonstrují lidé kvůli zákonu o privatizaci půdy. Neklid vzbuzuje zejména to, že zákon umožňuje pronájem půdy cizincům – třeba Číňanům, kteří v roce 2009 vyslovili zájem o 1 mil. ha půdy. Prezident Nursultan Nazarbajev se nejprve pokusil lidi od demonstrací odradit zmínkou o současném stavu Ukrajiny, účinnost zákona ale pak odložil na rok 2007. Dva ministři vzápětí rezignovali. Dle analytiků jsou protesty projevem širší nespokojenosti. Situace je zatím relativně klidná – v roce 2011 bylo ale při zákroku policie zabito 15 protestujících.

[Východní Asie]

Korejský poloostrov: V KLDR se poprvé po 36 letech koná VII. sjezd Korejské strany pracujících. V pátek 6.5. ho zahájil Kim Čong-un se svým proslovem, ve kterém mimo jiné prohlásil, že Severní Korea nepoužije své jaderné zbraně pokud její suverenita nebude ohrožována jinými státy s jaderným arzenálem. Kim také vyzval k jadernému odzbrojení, nicméně podobné výroky z KLDR zaznívají pravidelně, spolu s výhružkami vůči Jižní Koreji a USA. Kim navíc zdůraznil pokračování v politice Byongjin, která spočívá v ekonomickém vývoji a r rozvoji jaderných zbraní.

Japonsko/Filipíny: Dohoda o pronájmu japonských výcvikových letounů TC-90 Filipínám je dalším výrazem prohloubením spolupráce Tokia a Manily ve snaze reagovat na nárůst čínského vlivu v regionu. Pět výcvikových letounů má pomoci s tréninkem pilotů i techniků, ale mohou plnit i průzkumné funkce. Samotné Filipíny mají se svým letectvem dlouhodobý problém, jelikož to rapidně stárne a nákup nových letounů je ve hvězdách.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *