140915-N-UF697-087 WATERS NEAR GUAM (Sept. 15, 2014) A Harpoon missile is launched from the Ticonderoga-class guided-missile cruiser USS Shiloh (CG 67) during a live-fire exercise. Shiloh is on patrol with the George Washington Carrier Strike Group supporting security and stability in the Indo-Asia-Pacific region. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Kevin V. Cunningham/Released)

Přehled světového dění z uplynulého týdne (26/2016)

[Afrika]

Eritrea:  OSN v rezoluci vyzvala Africkou unii, aby se začala zabývat údajnými zločiny proti lidskosti, jichž se měli dopustit eritrejští lídři. Eritrea považuje rezoluci za nespravedlivou a neférovou. Vyšetřování by mělo skončit předvedením odpovědných lidí před soud. OSN zjistila, že v uplynulých 25 letech docházelo v zemi k systematickým zločinům proti lidskosti, které zahrnovaly zotročení, vraždy a mučení. Unie přitom nedisponuje vlastním prokurátorem či soudem, ale například již ustanovila speciální soud s bývalým čadským leaderem Habrém.

Somálsko: Mzdy vojákům Africké unie nebyly vyplaceny minimálně po dobu 6 měsíců. Vojáci v misi Amisom mají za cíl bojovat s islamisty ze skupiny al-Shabab. Mise je financována z EU. Mzdy byly prý zdrženy kvůli problémům v účetnictví. Nyní by však mělo dojít k poslání peněz. Plat vojáka je 1028 dolarů. Je to více než to, co vojáci dostávají od svých vlád. Zpožděné platby jsou zřejmě jedním z důvodů, proč chce Uganda stáhnout své vojáky z Amisom. I když hlavní důvody pramení z celkové frustrace z vývoje v Somálsku.

[Blízký východ]

Sýrie: V pátek vzbouřenci převzali strategické město Kansaba od syrských vládních jednotek v pobřežní provincii Latakia. Syrské vládní síly toto město dobyli v únoru s podporou ruských vzdušných sil. V této oblasti byla zvýšená bojová aktivita po ukončení příměří mezi vládními jednotkami a rebely. Mezi vzbouřenecké skupiny, které znovu dobyly město patří například an-Nusrat, jenž je odnoží al-Kaidy. Toto město je strategicky důležité zejména kvůli kontrole rozsáhlé hornaté oblasti blízko tureckých hranic.

Izrael/Palestina: Palestinec pobodal mladou izraelskou holčičku v její posteli na okupovaném západním břehu Jordánu, konkrétně se jednalo o osadu Kirjat Arba. Izraelští strážní pachatele zastřelili, přičemž jeden ozbrojený civilista byl zraněn. Pachatelem byl 19 letý mladík z nedaleké palestinské vesnice. Izrael v reakci na tento útok omezí měsíční převod peněz z výběru daní Palestině.

[Euroatlantický prostor]

USA/Spojené království: Stíhací letoun F-35 Lightning II má za sebou první transatlantický let ze Spojených států do Velké Británie. Tři letouny amerického letectva ve verzi A a tři letouny ve verzi B, z nichž jeden náleží Královskému letectvu, přilétly na Ostrovy, aby se v rámci letecké show Royal International Air Tattoo představily divákům dynamickými ukázkami. Osmihodinový let, během kterého letouny několikrát tankovaly, proběhl dle pilotů bez problémů. Letouny F-35 se měly objevit na letecké události Farnborough Airshow již v roce 2014, avšak vzhledem k technickým potížím byly tyto plány zrušeny.

Německo/Polsko: Německá a polská vláda se dohodly na spolupráci v oblasti operačního nasazení svých ponorek. Námořnictva obou zemí podepsala memorandum s cílem vytvořit společné operační centrum v německém Glücksburgu. Aby obě strany byly schopny společných operací, polské ponorky budou napojeny na komunikační systémy ponorek německých. Obě strany jsou rovněž otevřeny spolupráci s dalšími zeměmi – Německo společné operační nasazení ponorek již nabídlo Norsku.

[Jižní Asie]

Afghánistán: Dva sebevražední atentátníci Tálibánu ve čtvrtek zaútočili v Kábulu. U projíždějícího konvoje autobusů vezoucích policejní kadety z provincie Wardak se nejprve odpálil sebevražedný atentátník. Druhý poté najel s autem plným výbušnin do davu lidí a záchranářů. Zabito bylo 33 osob a zraněno dalších 80, z čehož byli jen 2 civilisté. V souvislosti s útokem jsou vyšetřováni úředníci ministerstva vnitra, jelikož existuje podezření na nedbalost při zajištění bezpečnosti konvoje. Útok ukazuje na nestabilní bezpečnostní situaci pouze pár dní před summitem NATO ve Varšavě, kde se má projednávat další podpora afghánské vládě.

Bangladéš: V bangladéšské metropoli Dháce zavraždili islamisté při útoku na restauraci v diplomatické čtvrti 20 lidí, převážně cizinců. Díky policejním zásahu bylo navíc osvobozeno 13 lidí, nicméně při byli akci zabiti  dva policisté. Šest útočníků bylo zabito a jeden zajat; všichni patřili pod tamní organizaci Jamaat-ul-Mujahideen, která má vazby na samozvaný Islámský stát. Většina rukojmích byla popravena chladnými zbraněmi, hlavně pak mačetou. Bangladéš v posledních měsících zažívá nárůst útoků na příznivce sekularismu, liberalismu, cizince, homosexuály a příslušníky náboženských menšin. K útokům se pak většinou hlásí IS a al-Kaida.

[Latinská Amerika]

Mexiko: V mexickém státě Oaxaca eskalují protesty učitelských odborů proti vládní snaze o reformy školství, která by federálním úřadům mimo jiné umožnila odvolávat učitele, kteří selžou při ohodnocení.  Členové odborů nyní blokují silnice ve státě Oaxaca, což v některých lokalitách způsobuje nedostatek potravin. V reakci na to mexické letectvo zabezpečilo fungování leteckého mostu, kterým zásobuje ohrožená místa. Protesty učitelských odborů nejsou v Mexiku ničím výjimečným a před měsícem při nich bylo zabito devět lidí.

Brazílie: Brazilská federální vláda státu Rio De Janeiro, který vyhlásil rozpočtovou krizi, poskytla půjčku 895 milionů dolarů k posílení bezpečnosti Olympijských her, které v Riu začínají 5. srpna. Finanční injekce má pomoci nejen s bezpečnostními opatřeními, ale i s dodatečným rozvojem infrastruktury, včetně dostavění linek metra. Bezpečnost během Olympijským her je nyní často skloňovaným tématem, jelikož Brazílie patří mezi země s vysokou mírou kriminality. Lákavým cílem se mohou stát i pro islámské teroristy.

[Post-sovětský prostor]

Moldavsko: Bývalý moldavský premiér Vlad Filat byl soudem shledán vinným z korupce a zneužití úřadu. Odsouzen byl k devítiletému trestu odnětí svobody, zabavení majetku a pětiletému zákazu výkonu veřejné funkce. Zatímco Filat považuje rozsudek za politicky motivovaný a plánuje se prý obrátit k Evropskému soudu pro lidská práva, dle státního žalobce je trest nedostatečný a bude usilovat o pokračování vyšetřování v dalších bodech případu. Filat byl zatčen loni v říjnu ve spojitosti se ztrátou 1 miliardy dolarů z moldavského bankovního sektoru. Země v souvislosti s kauzou čelí nebývalé politické nestabilitě.

Kazachstán: Téměř měsíc po útocích v Aktobe hlásí Kazachstán další střet s domnělými teroristy. Dle informací tamního Národního bezpečnostního výboru měly bezpečnostní složky zadržením skupiny sedmi mužů překazit plánovaný teroristický útok. Jeden z podezřelých se v průběhu zatýkání odpálil, nikdo další ale zřejmě nezemřel. Šéf výboru Vladimir Žumakan zadržené označil za saláfisty, dle jeho mínění ale nejsou nijak napojení na útočníky ze začátku měsíce. V zemi aktuálně platí čtyřicetidenní „žlutý“ režim značící mírné riziko teroristického útoku. Lidé jsou jím vyzváni k ostražitosti a spolupráci s policí.

[Východní Asie]

Filipíny: Rodrigo Duterte se 30. června stal v pořadí šestnáctým filipínským prezidentem. Inaugurace následovala několik měsíců po jeho přesvědčivém volebním vítěstvím. Duterte je proslulý především svými radikálními metodami v boji proti kriminalitě (ne nadarmo se mu přezdívá Punisher), které uplatňoval už jako dlouholetý starosta města Davao, které během let v úřadě proměnil v prosperující anglomeraci. Je však také autorem mnoha progresivních politik podporující menšiny. V mezinárodních a bezpečnostních otázkách se od něj očekává pragmatický postoj a větší ochota jednání s Pekingem.

Taiwan: Loď taiwanského námořnictva omylem vypálila protilodní střelu směrem k čínskému pobřeží a  zasáhla taiwanskou rybářskou loď 75 kilometrů od pobřeží ostrova. Střela Hsiung Feng III přezdívaná „zabiják letadlových lodí“ plavidlem proletěla, a i když neexplodovala, kapitána to přesto stálo život a další členové posádky byli zraněni.  Střela vypálena směrem k čínské pevnině vzbudila v Pekingu, který momentálně slaví 95. výročí založení KSČ, pozdvižení a po taiwanské vládě je požadování vysvětlení celého incidentu. Ta se za situaci omluvila.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *