rytheon

Přehled světového dění z uplynulého týdne (45/2016)

[Afrika]

Nigérie: Násilnou smrt více než třicítky zlatokopů v odlehlé části severní Nigérie v úterý potvrdila nigerijská policie. Skupina útočníku ozbrojených palnými zbraněmi napadla jejich kemp v pondělí pozdě večer. Vzhledem k tomu, že útočníci nic neukradli, zůstává motiv útoku neznámý. Nejde o první podobný incident v této oblasti, v březnu ozbrojení muži napadli jiný kemp, zřejmě z důvodu konkurenčního boje. Podobné incidenty nepomáhají záměru přilákat do oblasti investory, kteří zatím i z důvodu nízké bezpečnosti zůstávají stranou.

Somálsko: Střety mezi milicemi dvou autonomních regionů uvnitř Somálska – Galmudugu a Puntlandu, si vyžádaly nejméně 29 mrtvých a více než 50 zraněných. V pondělí tuto informaci potvrdili představitelé obou stran. Z toho 16 mrtvých a 30 zraněných sloužilo v milicích Puntlandu, Galmudug potvrdil 13 mrtvých a 20 zraněných. Střety se odehrály ve městě Galkayo, které je rozděleno mezi tyto dva regiony. Přestože potyčky mezi těmito regiony jsou běžné a napětí panuje již dlouhou dobu, před tímto incidentem trvalo týdenní příměří, které mělo pomoci obnově Galkaya.

[Blízký východ]

Sýrie: Syrské vládní jednotky znovu obsadily všechny části území ve městě Aleppo a jeho okolí, které povstalci získali od začátku jejich protiofenzívy před dvěma týdny. V současné době probíhá čištění od případných min a nástražných výbušnin. Provládní letectvo, jež doplňují ruští piloti, v sobotu bombardovalo rebely držené příměstské oblasti. Letecké útoky na město samotné dle ruských představitelů byly pozastaveny od ustanovení moratoria 18. října.

Irák: V sobotu se iráckým ozbrojeným složkám v Mosulu podařilo prorazit a rozšířit část dobytého území o dvě další čtvrti. Setkávají se s tuhým odporem zahrnujícím odstřelovače, nástražné výbušniny a sebevražedné útoky auty naplněnými výbušninami. Bylo dobyto i starobylé město Nimrud, většinu z jeho památek zničil Islámský stát (Daesh) minulý rok.  Šíitské milice se mezitím snaží o uzavření zbylých cest z města vedoucí do Rakky další z bašt Daesh. Objevily se zprávy o masakrech členů Daesh provedených iráckou armádou, irácký premiér Haider al-Abádí je označil za fabulace a akt mstících se civilistů.

[Euroatlantický prostor]

Česká republika: Mluvčí ministerstva obrany oznámil oficiální spuštění tendru na nové komplety protivzdušné obrany. Osloveno bylo pět potenciálních firem: Lockheed Martin, MBDA, Kongsberg, Rafael a Diehl. Nová technika nahradí sovětské systémy KUB, kterým končí technická životnost raket v roce 2020. Do té doby by již podle plánu měla naše armáda disponovat novými systémy. Komplety protivzdušné obrany budou fungovat v součinnosti s novými 3D radary, které plánuje ČR nakoupit zvlášť. Ačkoliv zatím není znám preferovaný dodavatel, je jasné, že nové rakety protivzdušné obrany budou osazeny na kolových podvozcích společnosti Tatra Trucks.  

USA: V rámci posilování vojenské přítomnosti Washingtonu v Evropě dojde příští rok k nasazení 1750 vojáků z letecké bojové brigády desáté horské divize US Army na území evropských partnerů NATO. Hlavní část vojáků a techniky by měla být umístěna v Německu, menší skupiny budou dislokovány rovněž v Polsku, Lotyšsku a Rumunsku. Trvání nasazení je plánováno ve výši devíti měsíců. Do Evropy si brigáda přiveze vrtulníky Apache, Black Hawk a možná i stroje Chinook.

[Jižní Asie]

Indie: K nebývalému kroku se rozhodl premiér Narendra Módí, který s okamžitou platností nařídil stáhnout z oběhu bankovky v hodnotě pět set a tisíc rupií (tisíc rupií je zhruba 15 dolarů) a nahradit je novými. Rozhodnutí vyvolalo chaos, neboť banky nestíhají vyměňovat oblíbené bankovky a nejméně 200 000 bankomatů bylo po dva dny nefunkčních z důvodu kalibrace na novou měnu. Ústřední indická banka lidem doporučila platit jinými způsoby, například kreditní kartou či skrze internetové bankovnictví. Neortodoxní krok má zásadním způsobem pomoci v boji proti praní špinavých peněz, krácení daní, korupci i financování terorismu, k čemuž se totiž používají zvláště tyto bankovky.

Afghánistán: Cíle NATO v zemi napadl Tálibán. V odvetné akci za nálet Aliance v Kundúzu, při kterém zemřelo přes 30 civilistů, zaútočil ve čtvrtek Tálibán na německý konzulát v Mazár-e Šarífu. Do zdi okolo jeho budovy najel sebevražedný atentátník vozem plným výbušnin a následně došlo k několikahodinové přestřelce s bezpečnostními silami. Zabiti byli 4 lidé a zraněno přes 120 osob. O den později se Tálib odpálil na letecké základně Bagrám, kam pronikl mezi afghánskými pracovníky. Zabil 4 Američany a dalších 18 vojáků zranil.

[Latinská Amerika]

Kolumbie: Zástupci kolumbijské vlády a FARC společně vytvořili novou mírovou dohodu, která se sice zakládá na té předešlé, ale respektuje výtky tábora odpůrců. Podle prezidenta Santose nová dohoda reflektuje všechny výtky odpůrců, kromě zákazu politické participace pro členy FARC. Smlouva zatím není veřejně přístupná, což již kritizoval hlavní představitel tábora odpůrců, bývalý prezident Álvaro Uribe, který zároveň požaduje další možnosti úprav. Podle nové dohody například dojde k pečlivému posuzování případů spojených s drogami, FARC bude povinen odškodnit své oběti, a obžalovaní, kteří budou plně spolupracovat s vyšetřovateli, nebudou uvězněni, avšak nebudou moci opustit zóny určené ke koncentraci a demobilizaci guerilly bez povolení úřadů.

Venezuela: Zástupci vlády a opozice se shodli na potřebě spolupráce a vydali společné prohlášení s názvem „Žít v míru“. Oba tábory učinily ústupky k odvrácení krize, která sužuje zemi již od roku 2014, ačkoliv současná dohoda je silně kritizována širší opozicí, jelikož se zcela vyhýbá základnímu požadavku – referendu o odstoupení prezidenta Nicolase Madura a předčasných voleb. Dojde však k osvobození politických vězňů, k opakování voleb v Amazonii, kvůli jejichž neplatnosti byl rozhodnutím Nejvyššího soudu odstaven parlament, a zároveň ke zrušení tohoto rozsudku.

[Post-sovětský prostor]

Ukrajina: V pondělí 7. listopadu gubernátor Oděské oblasti a bývalý prezident Gruzie Michail Saakašvili neočekávaně složil svou dosavadní funkci. Jako oděský gubernátor působil od 30. května 2015 po pozvánce ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. U svého projevu z důvodu rezignace obvinil Porošenka v podpoře „korupčních klanů“ a „zradě ideálů ukrajinské revoluce“. V pátek 11. listopadu Saakašvili prohlásil vytvoření nové „politické sily“ (pravděpodobně strany), která plánuje podporovat ukrajinské podnikatelství, ale zabrání provázaní byznysu a politiky. Vyzval také ukrajinskou veřejnost k iniciaci předčasných parlamentních voleb.

Moldavsko: V neděli 13. listopadu se v Moldavsku uskutečnilo druhé kolo prezidentských voleb. Jde o první prezidentské volby přímým veřejným hlasováním v Moldavsku od voleb v roce 1996. O hlasy voličů v druhém kole soupeří Igor Dodon, vítěz prvního kola, které se odehrálo 30. října, a Maia Sandu, která obdržela v prvním kole o 10% hlasů méně a obsadila druhé místo. Igor Dodon je znám jako vůdce proruské Strany socialistů Republiky Moldova a protivník evropské integrace země, zatímco jeho oponentka Sandu je zakladatelkou liberální proevropské strany Akce a solidarita, bývalou ministryní vzdělání a spolupracovnicí Světové banky. Průzkumy veřejného mínění naznačují vítězství Dodona.

[Východní Asie]

Korejský poloostrov: Nedávný skandál (o kterém jsme Vás informovali před dvěma týdny) jihokorejské prezidentky Park Geun-hye týkající se její důvěrnice, která měla mít nad Park nebývalý vliv, je stále citlivým tématem.  Soul zachvátily masivní protesty, kde lidé požadují rezignaci prezidentky. Podle organizátorů se demonstrací účastnilo až 850 000 lidí, policejní odhad se pohybuje kolem 260 000.  Park zbývá do konce funkčního obodbí ještě rok, ale parlament má možnost zahájit proces jejího předčasného odvolání, na což poukázali členové opozičních stran. Podle posledních průzkumů prezidentku podporuje 5 % lidí, což je rekordní minimum.

Vietnam/USA: Po ukončení amerického embarga Vietnam hledá možnosti, jak zvýšit své protivzdušné a námořní kapacity. Hanoj by podle všeho měla zájem o stíhačky F-16, námořní hlídkové letouny P-3C Orion vybavené torpédy a průzkumné bezpilotní prostředky. Spojené státy s Vietnamem nyní spolupracují v bezpečnostní oblasti a je možné, že výše zmíněné položky nebudou to jediné, o co bude mít země zájem. I když byly Spojené státy  a Vietnam ještě relativně nedávno protivníky, v kontextu teritoriálních sporů s Čínou je pro Hanoj kritické získat jakoukoli možnou výhodu tváří v tvář silnějšímu oponentovi.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *