navaltoday.com
LCS USS Freedom

Přehled světového dění z uplynulého týdne (29/2017)

[Afrika]

Kamerun/Nigérie: Nigerijský parlament vyšetřuje zprávy o zabití 97 rybářů, ke kterému mělo dojít na poloostrově Bakassi. Ten byl postoupen v roce 2008 sousednímu Kamerunu. Za útokem má stát kamerunská paramilitantní jednotka. Ta měla po rybářích požadovat poplatek za rybaření. Nigerijský ministr vnitra Dambazau obvinil Kamerun, že porušil dohodu o ochraně nigerijských občanů. Kamerunská vláda se k útoku nevyjádřila. Poloostrov Bakassi, který je bohatý na ropu, připadl Kamerunu po rozhodnutí mezinárodního soudu. Tím skončil dlouhotrvající příhraniční spor.

Kongo: V zemi se konají parlamentní a municipální volby. Jedná se o první volby po prezidentských volbách, které se konaly v březnu 2016 a jež vrátily k moci prezidenta Denise Sassou Nguessa. Ten mohl zůstat u moci kvůli konstituční změně. Tehdejší volby byly doprovázeny násilím. U současných voleb se neočekávají násilné akce, avšak opozice mluví o nerovném souboji, jelikož prezidentova strana ovládá stání média. Navíc provládní kandidáti byli podpořeni z veřejných fondů. V prvním kole voleb se očekává, že k urnám přijde přes 2 milionů voličů.

[Blízký východ]

Daesh: Al-Bagdádí [vůdce Daesh] se stále schovává na venkově syrské provincie Rakka,“ prohlásil Abú Alí al-Basri, ředitel zpravodajského a protiteroristického odboru iráckého ministerstva vnitra. Domněnky o smrti al-Bagdádího vyvstaly s prohlášením ruského ministerstva obrany, kdy měl být zasažen jedním z červnových náletů na předměstí Rakky. Dle Syrské observatoře pro lidská práva došlo k usmrcení vůdce Daesh v syrské provincii Deir al-Zor. Podle některých zdrojů potvrdil smrt al-Bagdádího sám Daesh, ovšem tentokrát mělo dojít k úmrtí na předměstí iráckého Mosulu. Doposud tedy neexistují přesvědčivé důkazy o jeho úmrtí, jak mimo jiné uvádí Spojené státy. Ty vypsaly odměnu za jeho dopadení ve výši 25 miliónů dolarů.

Sýrie: Syrská arabská armáda za letecké podpory Ruska znovu získala kontrolu nad dalšími ropnými vrty na jihozápadu provincie Rakka, které byly doposud v rukou Daesh. Syrská armáda dobyla zpět ropná pole ve Wahabu, al-Fahdu, Dbaysanu, al-Qseeru, Abu al-Qatatu a Abu Qatash, navíc spolu s některými dalšími vesnicemi. Dalším cílem by mělo být dobytí města Sukhna, které by umožnilo postup syrským armádním jednotkám do východní provincie Deir al-Zor, jež bude pravděpodobně poslední syrskou baštou Daesh po případném znovudobytí Rakky.

[Euroatlantický prostor]

Francúzsko/Nemecko: Na stretnutí vlád v Paríži informovali francúzsky prezident Macron a nemecká kancelárka Merkel  o pláne  spoločného vývoja  novej generácie stíhačiek. V súčasnosti produkuje európsky letecký priemysel tri typy stíhačiek, a to Eurofighter, Rafale a Gripen. Nový nemecko-francúzsky vojenský systém by mal svojimi parametrami nahradiť stroje Eurofighter aj Rafale, čím by bol definitívne ukončený spor z 80. rokov, kedy Francúzsko odstúpilo od spolupráce na vývoji stíhačiek Eurofighter a vytvorilo vlastný konkurenčný typ Rafale.

Francúzsko: V priebehu návštevy prezidenta USA Trumpa ohlásil francúzsky prezident Macron navýšenie rozpočtu na obranu pre rok 2018. Kým v roku 2017 sa výdavky na obranu znížili, aby Francúzsko neprekročilo trojpercentnú hranicu rozpočtového deficitu, ktorú nastavila pre členské štáty Európska únia, v roku 2018 je plánovaný ich nárast z tohtoročných 32,7 na 34,2 miliardy eur. Do roku 2025 by malo Francúzsko, vďaka trvalému zvyšovaniu obranného rozpočtu, vynakladať na obranu 2% HDP, ako si to vyžadujú jeho záväzky voči Severoatlantickej aliancii.

[Jižní Asie]

Indie/Kašmír: Rebelové zaútočili na hinduistické poutníky. Podle svědků začal incident střelbou na policejní checkpoint a vozidlo, jež doprovázelo autobus s 50 lidmi. Ten byl zachycen v následné přestřelce, kdy došlo k usmrcení 8 lidí a dalších 14 bylo zraněno. Útok odsoudili vůdci všech 3 separatistických hnutí, která v Kašmíru působí. Navzdory tomu vypukly v regionu a velkých městech protesty za lepší bezpečnost a vyšetření útoku. Pouť k himálajské jeskyni Amarnath vykonají každoročně v červenci a srpnu na stovky tisíc lidí.

Pákistán: Na federálně spravovaných kmenových územích (FATA) začala operace proti tzv. Islámskému státu (IS). Pákistán dlouho popíral jeho přítomnost na svém území, avšak v posledních 2 letech se IS přihlásil k několika útokům. Cílem operace Chajbar-4 je zabránit pronikání teroristů průsmykem Rajgal z Afghánistánu, kde kontrolují část provincie Nangarhár. Afghánská armáda byla o akci informována s tím, že ji může podpořit na své straně hranice. Pákistán odmítá pobyt cizích vojáků na vlastním území, což vylučuje společnou operaci, avšak dochází ke kooperaci.

[Latinská Amerika]

Brazílie: Bývalý prezident Luis Inacio Lula da Silva byl odsouzen k devíti a půl letům vězení za přijímání úplatků v přepočtu ve výši 25 milionů Kč, proti rozsudku se však odvolal. Lula, který byl prezidentem v letech 2003-2011, údajně přijímal protislužby od stavební firmy, která mj. plnila předražené zakázky státní petrochemické firmy Petrobras. Lula v současnosti čelí několika dalším obviněním, které mohou překazit jeho kandidaturu na prezidenta ve volbách v roce 2018. Jeho kandidatura zatím nebyla zrušena, dokud nebude pravomocně odsouzen. Současný prezident Michel Temer také čelí obviněním z korupce, zahájení procesu musí nejdříve schválit parlament, který o tomto bude hlasovat 2. srpna. Parlamentní komise však odmítla zprávu vyšetřovatelů a jeho vydání nedoporučila.

Venezuela: Opozice v neděli uspořádala své vlastní referendum, čímž se snaží zabránit uskutečnění Ústavního shromáždění, skrze které chce prezident Nicolás Maduro upravit ústavu. Referendum má pouze konzultační charakter a není tak závazné. I přesto jej zprvu prezident označoval za nezákonné a pučistické, následně však změnil názor a doporučil lidem, aby se šli zúčastnit a mohli tak na vlastní oči vidět, jak funguje opozice. Na organizaci referenda se totiž podíleli pouze dobrovolníci a představitelé jednotlivých stran opozice, a nikoliv úřady k tomu určené. Kredibilitu však přijeli propůjčit mezinárodní pozorovatelé v čele s bývalými prezidenty Mexika, Bolívie, Kolumbie a dvěma bývalými prezidenty Kostariky.

[Post-sovětský prostor]

Rusko: Ruský soud odsoudil pět mužů, kteří byli obviněni ze zavraždění významného opozičního politika Borise Němcova, na 11 až 20 let vězení. Maximální termín vězení si 13. července dostal Zaur Dadajev, kterého soud uznal jako člověka, který v Němcova střílel. Šestý muž, Ruslan Machudinov, byl odsouzen in absentia za organizaci vraždy. Všichni odsouzení jsou původem z Čečenska. Advokáti rodiny Němcova ovšem nejsou s výrokem spokojení: podle nich stále nejsou známé osoby, kteří vraždu objednali. Výrok kritizoval také čečenský lídr Ramzan Kadyrov: považuje odsouzené za „úplně nevinné“.

Rusko/USA: Starší syn prezidenta Spojených států Donalda Trumpa-staršího, Donald Trump-mladší, zveřejnil emaily, které potvrzují, že věděl o tom, že ruská právnička Natalia Veselnickaja, se kterou on se setkával 9. června 2016, byla agentkou ruské vlády, a nabídla mu informace, diskreditující Hillary Clintonovou, oponentku Trumpa-staršího v prezidentských volbách 2016. Týden po tomto setkání ruští hackery zaútočili na servery Demokratické strany USA a dobyli tisíce emailů, tykající se kampaně Clintonové. Dříve Trump-mladší tvrdil, že Veselnickaja se zabývá otázkou adopce ruských dětí americkými občany. Událost se tak stala první evidencí kontaktů významných členů kampaně Trumpa-staršího s Rusy v době prezidentské soutěže v USA.

[Východní Asie]

Indonézia: Indonézsky prezident Joko Widodo schválil zákon umožňujúci vláde rozpustiť organizácie, ktorých činnosť ohrozuje „základné princípy jednoty indonézskeho národa“. Tento zákon je namierený na radikálne organizácie s rastúcim vplyvom, napríklad Hizbut Tahrir – indonézsku islamistickú organizáciu usilujúcu o zriadenie kalifátu a nastolenie islamského práva šaría v krajine. Počin indonézskych elít však vyvolal i viditeľnú kritiku. Podľa ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch táto právomoc vlády podkopáva slobodu prejavu a právo zhromažďovania.

Malajzia: Vietnamský vicepremiér sa zúčastnil na bilaterálnych jednaniach v Malajzii, kde bol pozvaný svojím malajzijským náprotivkom. Rozhovory priniesli veľké množstvo tém. Obe krajiny potvrdili svoje strategické partnerstvo a vyslovili sa k zintenzívneniu stretnutí na všetkých leveloch. Partneri zároveň zdôraznili spoločné úsilie v boji s kriminalitou a zámer všestranne posilniť bezpečnostnú spoluprácu vrátane koordinácie v rámci regionálnych záležitostí. Miesto si našla i ekonomická dimenzia – štáty chcú zvýšiť vzájomné investície a obchod v oblasti priemyslu a poľnohospodárstva.

[Moderní technologie a kyberbezpečnost]

Americké námořnictvo vydalo oficiální poptávku po zaslání nabídek do programu nové fregaty FFG(X). Tato nová platforma se má zaměřit hlavně na spolupráci s bezpilotními prostředky a spekuluje se že by mohlo jít o náhradu problémy zmítaného projektu LCS (Littoral Combat Ship)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *