Wikimedia

Přehled světového dění z uplynulého týdne (46/2017)

[Afrika]

Burundi: Mezinárodní trestní tribunál pověřil žalobce, aby započali vyšetřování zločinů proti lidskosti, jež se měly stát v Burundi. Oznámení přišlo několik dní poté, co země ukončila členství v této mezinárodní organizaci. Tyto zločiny se měly odehrát v roce 2015, kdy se v zemi rozpoutaly nepokoje, jež následovaly po rozhodnutí prezidenta Pierra Nkurunzizy ucházet se o třetí volební období. Lidsko-právní organizace uvádějí, že byly zabity stovky lidí, a vyšetřovatelé OSN mají prý důkazy o zločinech, které mají na svědomí vládní i opoziční aktéři.

Demokratická republika Kongo: Národní volební komise stanovila datum prezidentských voleb. Ty se uskuteční 23. prosince 2018, přestože měly proběhnout již v listopadu 2016. Oficiálně byly odloženy kvůli násilnostem v provincii Kasai a kvůli logistickým problémům. Volby mají vybrat nástupce současného prezidenta Josepha Kabily. Ten již nemůže kandidovat po druhém funkčním období. Panují však obavy, že se chce udržet u moci. Opoziční leader Felix Tshisekedi vyzval po oznámení data k protestům. Nový prezident by se měl ujmout úřadu v lednu 2019.

 

[Blízký východ]

Saúdská Arábie/Írán: V pondělí 6. listopadu Saúdská Arábie obvinila Írán z válečného aktu, když v hlavním městě San’á Hútiové odpálili balistickou raketu na Rijád, hlavní město Saúdské Arábie. Podle Saúdské Arábie jsou Hútiové přímo kontrolováni íránskou vládou a saúdské vyšetřování poukazuje na roli Íránu při výrobě rakety, což by znamenalo porušení rezoluce číslo 2216 OSN, která zakazuje státům dodávat zbraně jemenským ozbrojeným skupinám. Íránský prezident Hassan Rúhání varoval, že hrozby proti Íránu napomáhají pouze eskalaci regionálního napětí.

Turecko: Turecká policie ve čtvrtek v Ankarské provincii zadržela 245 lidí podezřelých z vazeb s Islámským státem. Operace se účastnilo přes 1500 policistů a dle CNNTurk je mezi zadrženými 27 Syřanů. Během operace byly zkonfiskovány také materiály, které signalizují propojení s dalšími zadrženými během této akce. Další zatýkání proběhlo v pátek v provincii Izmir, kdy bylo zadrženo přes 100 osob spojených s Islámským státem. Tentokrát byly zkonfiskovány i zbraně.

 

[Euroatlantický prostor]

USA/Kuba: Nová omezení administrativy USA o cestování na Kubu platí od 9. listopadu. Jsou součástí politiky prezidenta D. Trumpa, která postupně mění politická rozhodnutí svého předchůdce B. Obamy. Omezení obsahuje mimo jiné i zákaz obchodování se 180 vojenskými a státními společnostmi (s hotely, cestovními kancelářemi, butiky, palírnami atd.) a změny v možnostech cestování amerických občanů na Kubu. Cílem opatření je omezení hospodářské činnosti kubánské armády a podpora soukromého ekonomického sektoru na ostrově.

Norsko: Do Norska dorazily první tři letouny F-35, které budou trvale sídlit v zemi. Stroje se nacházejí na letecké základně Ørland a budou sloužit k výcviku pilotů norského královského letectva. Norsko již sedm těchto letounů vlastní, nicméně jsou dislokovány na vojenské základně v USA, kde slouží k výcviku norských pilotů. Nově obdrželo Norsko i výcvikové simulátory, tudíž další výcvik bude schopno zajistit vlastními prostředky. V letech 2018–2024 plánuje norské letectvo obdržet každý rok šest letounů F-35A. Celkem Norsko nakoupilo 52 těchto strojů, které nahradí současné F-16 Fighting Falcon.

 

[Jižní Asie]

Afghánistán: Žalobkyně Mezinárodního trestního soudu Fatou Bensouda požádala o zahájení vyšetřování situace v zemi. Existuje podle ní důvodné podezření, že došlo k válečným zločinům a zločinům proti lidskosti. O započetí šetření rozhodne komora, která zhodnotí, zda pro to byly naplněny legální podmínky. Jestliže bude povoleno, zahrne období od května 2003 a na území ostatních smluvních stran od července 2002. To naznačuje, že bude pokrývat také výslechová zařízení, na jejichž půdě se podle loňského reportu OSN odehrávalo mučení. Z válečných zločinů mohou být obviněny všechny strany konfliktu včetně amerických státních příslušníků, jelikož Afghánistán je členem ICC.

Indie: V úterý 7. listopadu Indie úspěšně otestovala námořní střely s plochou dráhou letu. Podzvuková střela Nirbhay má operační rádius 1000 km a je schopna nést až 300kg hlavici s možností umístění jaderné nálože. Jedná se o pátou zkoušku, avšak první úspěšnou od roku 2013, kdy bylo započato testování této rakety, jež je součástí programu domácí výroby zbraní. Jelikož je střela schopná vyhnout se detekování pozemními radary, jde o zbraň s útočným potenciálem. Pákistán již má podobnou zařazenou ve svém arzenálu.

 

[Latinská Amerika]

Bolívie: Prezident Evo Morales pohrozil americkému chargé d‘affaires Peteru Brennanovi vyhoštěním, pokud bude nadále pokračovat v „plánování útoků“ proti bolivijské vládě. Podle Moralese americká ambasáda podporovala opozici v přípravě obvinění některých členů jeho vlády z korupce. Dle opozice se tamní ministr financí podílel na zpronevěře, zatímco ministr vnitra podporoval vlastníka fotbalového klubu v druhé lize ve zpronevěře a pašování drog. Morales nazval opozici „supy“, jelikož obviňují někoho, kdo bojuje s rakovinovým onemocněním. Spojené státy ve středu následně Brennana odvolaly a do jeho funkce v prosinci nastoupí Bruce Williamson.

Brazílie: Ve favelách Sao Gonçalo u města Rio de Janeiro v úterý nasadila brazilská armáda 3 500 vojáků kvůli koncentraci drogových gangů a rostoucímu násilí. Zatímco příslušníci armády obklíčili favely a obsadili důležité komunikace, vojenská policie prováděla prohlídky domů. Podobné operace se poprvé zúčastnila i námořní plavidla a v okolí došlo i k uzavření vzdušného prostoru. Operace je součástí širšího plánu na zlepšení bezpečnostní situace v Rio de Janeiru a jeho okolí.

 

[Post-sovětský prostor]

Moskva/Minsk: Ruská federácia si tento týždeň pripomenula Deň národnej jednoty. Tento pomerne nový sviatok pripadajúci na 7. 11. je náhradou za sviatok Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie a má pripomínať vyhnanie Poliakov z Ruska (1612). Krajina tak bola pomyselne rozdelená medzi priaznivcov dvoch sviatkov. Kontroverzné 100. ročné výročie VOSR bolo zo strany Kremľa ignorované a namiesto neho sa na Červenom námestí uskutočnila vojenská prehliadka na počesť 76. Výročia vojnového pochodu z roku 1941, počas ktorej sa na námestí predviedla historická vojenská technika a vojaci v historických uniformách. V Moskve sa tiež konalo niekoľko demonštrácií. Popri pochode ruských  nacionalistov to boli predovšetkým komunisti pripomínajúci si výročie VOSR. Najväčšia pozornosť bola výročiu VOSR už tradične venovaná v Petrohrade. Jedinou krajinou bývalého ZSSR, ktorá si oficiálne pripomenula výročie VOSR  bolo Bielorusko.

Moskva/Danang: Ruský prezident Vladimir Putin sa pri príležitosti summitu APEC vo Vietname stretol s niekoľkými svetovými štátnikmi. Témou rozhovoru s prezidentom Číny bola predovšetkým ekonomická spolupráca medzi Čínou a Ruskom v kontexte po 19. Zjazde Komunistickej strany Číny na ktorej si prezident Si-Ťin Pching upevnil svoje postavenie. Témou rozhovorov s prezidentom Filipín Rodrigom Duterte bol predovšetkým boj proti terorizmu a nákup zbraní z Ruska. V rozhovore  s Japonským premiérom Shinzom Abem sa lídri venovali hlavne  napätiu na Kórejskom polostrove. Ruský prezident Putin sa počas summitu APEC pozdravil aj so svojím americkým náprotivkom Trumpom. Podľa informácií Bieleho domu a Kremľa však oficiálna schôdzka plánovaná nie je, oficiálne z dôvodu vyťaženosti oboch lídrov. Podľa neoficiálnych informácií však stretnutie nie je v záujme Washingtonu a to predovšetkým kvôli rozdielnym pohľadom na situáciu v Sýrii.

 

[Východní Asie]

Jižní Korea/USA: V sobotu začalo čtyřdenní společné cvičení amerického a jihokorejského námořnictva včetně tří letadlových lodí. Jedná se o jasnou demonstraci síly a varování pro Severní Koreu, která v záři uskutečnila svůj šestý jaderný test. Lze říci, že cvičení doprovázejí návštěvu prezidenta Trumpa v Asii, kde je hlavním tématem právě severokorejský jaderný program. Poslední podobné cvičení se konalo v roce 2007 poblíž americké základny Guam.

Vietnam: Přestože USA odstoupily od vyjednávání Transpacifického partnerství, jednání ostatních jedenácti zemí pokračují ve Vietnamu jako vedlejší téma summitu APEC (Rada pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří). Japonsko od partnerství očekává potlačení čínské dominance a prosazuje snížení cel na průmyslové a farmářské produkty. Mezi další témata partnerství patří pracovní právo, životní prostředí a duševní vlastnictví. S výjimkou Japonska však státy projevují spíše zdrženlivost, Kanada a Mexiko navíc souběžně projednávají i smlouvu NAFTA s USA.

 

[Moderní technologie a kyberbezpečnost]

Moderní technologie: Lockheed Martin uzavřel kontrakt v hodnotě 26 milionů dolarů na vývoj a produkci laserové zbraně umístitelné na stíhací letoun. Ačkoliv se dlouhodobě uvažuje i o ofenzivních laserových zbraních, projekt Self-protect High Energy Laser Demonstrator (SHiELD) je ze svého zadání systémem čistě defenzivním určeným k sestřelení nepřátelských raket. V případě úspěchu prototypu by SHiELD neměl být instalován na moderní stroje jako F-22 a F-35, ale naopak na starší letouny bez prvku stealth jako F-15, F-16, a F-18, kterým by měl radikálně zvýšit šance na přežití v prostředí s hustou a moderní PVO.

Kybernetická bezpečnost: WikiLeaks po niekoľkých mesiacoch opäť pokračuje vo zverejňovaní nástrojov z dielne CIA určených na hackovanie, ktoré majú poslúžiť investigatívnym novinárom, bezpečnostným expertom a odbornej verejnosti k pochopeniu tajných komponentov infraštruktúry tohto úradu. Žiadny zo zverejnených zdrojových kódov však neobsahuje tzv. zraniteľnosť nultého dňa (0-day), ktorá by mohla byť zneužitá.  Ako prvý sa v novej sérii Vault 8 objavil nástroj Hive, ktorý pomáha zabezpečiť komunikáciu s infikovaným zariadeným, resp. malwareom.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *