defense.gov
F-35B

Přehled světového dění z uplynulého týdne (19/2017)

[Afrika]

Nigérie: Prezident Muhammadu Buhari přijal 82 propuštěných školaček, jež byly předtím uneseny islamistickou skupinou Boko Haram. Byly eskortovány na recepci do hlavního města Abuja ozbrojenými vojáky poté, co postoupily zdravotní prohlídku. Dívky byly předány při výměně za podezřelé z napojení na danou islamistickou skupinu. Vláda však neuvedla přesný počet osob, které za dívky vyměnila. Jedná se o školačky z Chiboku, které byly uneseny v roce 2014 na severovýchodě země.  Přes 100 dívek z 276 zůstává stále v zajetí Boko Haram.

Somálsko: Armáda USA oznámila, že byl v operaci proti islamistické skupině al-Šabáb zabit jeden její voják. Další dva byli zraněni. Operace se konala u města Barii, vzdáleném okolo 64 km od hlavního města Mogadišo. Armáda USA vedla misi společně se somálskou armádou. Americká armáda zde měla poradní a asistenční funkci. Mluvčí skupiny al-Šabáb uvedl, že její bojovníci zabili několik amerických vojáků a další zranili, rovněž prý zabavili jejich zbraně. Americká armáda uvedla, že se jedná o první smrt jejího vojáka v boji v Somálsku po více než 20 letech.

[Blízký východ]

Palestina/USA: Předseda Organizace pro osvobození Palestiny (PLO) Mahmúd Abbás se poprvé setkal s prezidentem Donaldem Trumpem v Bílém domě. Trump jeho slovy „we will get it done“ několikrát poukázal na budoucí snahu administrativy vyřešit po dekády trvající konflikt. Abbás, který ve své domovině ztrácí na popularitě, naopak zdůraznil důležitost vzniku státu Palestiny na území s hranicemi před rokem 1967 s východním Jeruzalémem jako hlavním městem. Naopak Mike Pence, americký viceprezident, uvedl, že je stále zvažována možnost přesunu velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, což je v rozporu s palestinskými požadavky.

Sýrie: Dle dokumentu západní zpravodajské služby, který obdržela BBC, syrská vláda pokračuje ve výrobě chemických a biologických zbraní. K výrobě má docházet na třech hlavních místech: v Masyaf v provincii Hama a v Dummaru a Barzehu v blízkosti Damašku. Dle dokumentu je s pokračováním výroby chemických zbraní dobře obeznámeno i Rusko a Írán. Bassám Hassán, blízký poradce Bašára Asada, je v dokumentu označen za klíčovou osobu autorizující chemické útoky.

[Euroatlantický prostor]

USA: Velení ozbrojených sil Spojených států zodpovědné za logistiku (TRANSCOM) poukázalo na zásadní nedostatky v přepravních kapacitách. Podle Gen. D. McDewa postrádá TRANSCOM lodě, vzdušné tankery i dopravní letouny. Dle něj existuje rovněž nedostatek zkušeností vzhledem k deficitu cvičení zaměřených na logistiku. Tuto mezeru ve schopnostech akcentoval i sen. McCain na slyšení komise pro ozbrojené síly v senátu, kdy poukázal na hypotetické nasazení sil na Korejském poloostrově. TRANSCOM je v současné době schopen nasadit pouze jeden brigádní bojový tým (BCT) americké armády.

Itálie: Program stíhacích letounů F-35 zaznamenal další milník. V Itálii byl slavnostně představen první letoun F-35B vyrobený mimo území USA. Letové zkoušky budou následovat v srpnu letošního roku a v listopadu bude letoun předán Italskému ministerstvu obrany. Dodávka dalšího stroje této verze je naplánována na příští rok, stejně tak by příští rok měli být vyškoleni první italští piloti.

[Jižní Asie]

Afghánistán: Vrchní velitel tzv. Islámského státu (IS) v Afghánistánu byl zabit. Smrt Abdula Hasíba byla potvrzena prezidentem Gháním tuto neděli, avšak zemřel spolu s dalšími 35 ozbrojenci při operaci afghánských a amerických speciálních jednotek v provincii Nangarhár 27. dubna. Hasíb před rokem nahradil Háfize Saída Chána, který byl zlikvidován americkým dronovým útokem. Za jeho vedení IS mimo jiné provedl dobře koordinovaný útok na nemocnici v Kábulu a posílil své postavení v provinciích na východě země.

Indie: V Kašmíru byla ve středu a čtvrtek provedena největší kordonová protiteroristická operace od 90. let. Až 4000 vojáků a policistů se zapojily do hledání ozbrojenců v distriktu Shopian. Obklíčili na 20 vesnic a prohledávali dům od domu a okolí v rojnicích. Obyvatelé protestovali a házeli na příslušníky ozbrojených sil kameny. Tento typ operací byl běžný v 90. letech, ale kvůli srážkám s místními a všeobecné nepopularitě začala armáda získávat zpravodajské informace v malých jednotkách. Současná operace byla reakcí na nepokoje po dubnových volbách.

[Latinská Amerika]

Mexiko: V Mexiku byl zatčen jeden z vysoce postavených členů kartelu ze Sinaloy Dámaso López. Ten byl údajně jeden z nejbližších spolupracovníků Joaquína Guzmána, jednoho z hlavních šéfů kartelu. López údajně pomáhal zorganizovat Guzmánův útěk z vězení v roce 2001. Po jeho zatčení v lednu 2016 se López údajně podílel na únosu dvou synů Guzmána, krátce poté je však propustil. Oba synové spolu s dalším šéfem kartelu Ismaelem Zambadou jej chtěli konfrontovat na společné schůzce, López se je však pokusil zavraždit. Právě tento pokus převzít moc v kartelu mohl způsobit jeho zatčení.

Venezuela: Prezident Nicolás Maduro oznámil, že svolá Ústavní shromáždění, které bude mít za cíl přepsat ústavu s cílem vyřešit současnou krizi. Do tohoto shromáždění bude vybráno celkem 500 občanů, z nichž 200 až 250 bude vybráno z dělnické třídy a zbytek zvolen v lidových volbách. Maduro již byl opozicí obviněn z nového pokusu učinit z Venezuely diktaturu.  Opozice se zároveň odmítla shromáždění zúčastnit. V roce 1999 svolal tehdejší prezident Hugo Chávez ústavní shromáždění, které vytvořilo současnou ústavu, Maduro se tak distancuje od jeho odkazu.

[Post-sovětský prostor]

Rusko (Soči): Nemecká kancelárka Angela Merkelová pricestovala tento týždeň po viac ako 2 rokoch na návštevu Ruska. Predmetom rokovaní bola predovšetkým situácia na Ukrajine, konflikt v Sýrii či dokonca otázka zasahovania Ruskej federácie do záležitostí iných krajín (voľby). Počas rozhovorov s prezidentom Putinom, sa nemecká kancelárka ostro vyjadrila aj na adresu údajného porušovania ľudských práv v Čečensku.  Donedávna intenzívne vzťahy medzi Moskvou a Berlínom ochladli po prepuknutí konfliktu na Ukrajine. Dovtedy relatívne silné vzťahy narušili protiruské sankcie. Hoci sa nemecká kancelárka s ruským prezidentom stretla už viackrát na multilaterálnych stretnutiach, je to po prvý krát od mája 2015 čo navštívila Rusko bilaterálne. Optimistickejšia časť ruských elít videla v návšteve Merkelovej nádej na uvoľnenie protiruských sankcií. V skutočností však nemecká kancelárka na svojom postoji (že k uvoľneniu sankcií dôjde až po naplnení Minských dohôd) trvá.

Rusko (Moskva): Opoziční předák Alexej Navalny poprvé po několika letech vycestoval do zahraničí. Míří se do Španělska, kde podstoupí léčbu oka. Ke zranění došlo na konci dubna, kdy byl po vystoupení na jednom z moskevských fór přepaden pravděpodobně aktivisty seskupení SERB, které se otevřeně staví proti Putinovým kritikům. Po přepadení částečně přišel o zrak na pravé oko, ale i přesto pokračoval ve své politické činnosti vč. koordinace volebních štábů. Před několika dní bylo taky odmítnuto odvolání vůči rozsudku v procesu firmy Kirovles.

[Východní Asie]

ASEAN: Na konci dubna se odehrál 30. summit Sdružení národů jihovýchodní Asie v Manille. Summit nepřinesl žádná výrazná prohlášení a téma Jihočínského moře v závěrečném komuniké příliš nerezonovalo. „Kodex chování“ pro Jihočínské moře, o kterém se hovoří již od roku 2010 by měl podle filipínského prezidenta Duterteho vyjít „nejpozději na konci roku“. Nezávazný kodex má nastavit rámec pro mezistátní i individuální interakce v několika státy nárokovaném Jihočínském moři.

Čína: Internety říše středu budou zase o něco cenzurovanější. 1. června vstoupí v Číně v platnost kybernetický zákon, v rámci kterého bude moci být regulováno vojenské, politické i ekonomické zpravodajství a to i na sociálních sítích. Podle serveru Sinopsis nyní musí společnosti, které sdílejí nebo editují zprávy, disponovat vládní licencí a zaměstnanci musí obdržet oficiální licenci. Jde o další krok prezidenta Si Ťin-pchinga ke centralizované kontrole čínského internetu.

[Moderní technologie a kyberbezpečnost]

Tým českého Národního centra kybernetické bezpečnosti vyhrál první místo na Locked Shields 2017, největší cvičení kybernetické bezpečnosti na světě, které se odehrálo v Estonsku. Druzí skončili samotní Estonci a třetí místo obsadil tým NATO.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *