wikimedia

Přehled světového dění z uplynulého týdne (44/2016)

[Afrika]

Jižní Súdán: V Jižním Súdánu vypukl hladomor. Oznámila to v pátek organizace World Food Programme. Procento lidí trpících podvýživou dosáhl patnácti procent v osmi z deseti federativních států Jižního Súdánu, ve dvou z nich sahá až k třiceti procentům.  Zasaženo je tedy až 5 milionů lidí. Důvodem jsou neutichající boje mezi jednotkami prezidenta Salva Kiir’sa a bývalého poslance Rieka Machary, kvůli kterým se občané nedostanou do obchodu nebo nesklidí úrodu.

Středoafrická republika: Minimálně 25 lidí bylo zabito při bojích tento čtvrtek a pátek ve městě Bambari. Je to pokračování násilných střetů v oblasti, kdy se jedná o boje mezi muslimskými rebely a křesťanskou skupinou známou jako „Anti-balaka“. Od roku 2013, kdy začala v zemi občanská válka po obsazení vlády muslimskými rebely, zemřeli tisíce lidí a skoro čtvrtina obyvatel byla nucena zemi opustit. OSN se snaží v rámci své mise Minusca boje zastavit a přivést obě skupiny ke společným rozhovorům.

[Blízký východ]

Írán/Sýrie: Írán má pod kontrolou zhruba 25 000 šíitských bojovníků především z Afghánistánu a Pákistánu. Tuto informaci sdělil Avi Dichter, současný ministr zahraničních věcí a zároveň bývalý ředitel zpravodajské služby, švýcarské parlamentní delegaci. Tito bojovníci bojují především proti opozici syrského prezidenta Asaada, a ne proti Daesh (Islámský stát). Dichterův zdroj není jasný, jedná se zřejmě o informace izraelské zpravodajské služby. Írán rovněž podporuje bojovníky z řad Hizballáhu, kteří jsou v asymetrickém vedení boje zkušenější než íránská armáda.

Irák/Sýrie: Daesh tento týden ztratil kontrolu nad východními částmi Mosulu, když irácké speciální jednotky polomili linii. Daesh útočí především pomocí sebevražedných útočníků, kteří útok spáchají v automobilech naložených výbušninami. Útoku na Mosul se účastní na 100 000 bojovníků, kteří se snaží osvobodit město držené Daesh od roku 2014.  V neděli byla také otevřena druhá fronta k získání syrského města Raqqa. Jedná se hlavní město Daesh v Sýrii. Bojů se účastní Syrské demokratické jednotky podporované leteckými údery Spojených států.

[Euroatlantický prostor]

Francie/Středoafrická republika: Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian oznámil oficiální ukončení peacekeepingové mise Sangaris ve Středoafrické republice, kterou země započala již v prosinci 2013. Jejím cílem bylo za podpory OSN nastolit pořádek a ukončit násilí blížící se genocidě v konfliktu mezi muslimy a křesťany. Současná francouzská přítomnost tak v následujícím roce klesne ze stávajících 2 000 vojáků na přibližně 300 osob, které budou nadále působit v rámci vojenské výcvikové mise v zemi. Přestože Le Drian označil Sangaris za úspěch, kritikové považují její ukončení za příliš předčasné, neboť dle nich není pokračující mise OSN MINUSCA schopna dostatečně ochránit místní obyvatele před násilím.

Spojené státy: Americká armáda vydala novou strategii pro boj proti nepřátelským bezpilotním letounům. Kromě preferencí zbraňových systémů, které chce armáda vyvinout, se dokument zabývá poskytnutím jednotné doktríny napříč rámcem DOTMLPF-P pro pokrytí hrozeb všeho druhu. Strategie navíc uvádí, že o boj proti „dronům“ se nemusí jednat čistě jen ve vzduchu, nýbrž se vyžaduje komplexní přístup napříč americkými ozbrojenými silami. Kromě protivzdušné obrany tak má hrát roli například i elektronický či kybernetický boj. Strategie ve verzi pro veřejnost je k přečtení zde.

[Jižní Asie]

Indie: Americká ambasáda v hlavním městě Novém Dillí varovala občany Spojených států před zvýšeným rizikem teroristických útoků, zvláště nyní, kdy v Indii pomalu začíná hlavní turistická sezóna. Západní cestující do Indie se mohou stát terčem útoků aktivních teroristických skupin, jakými jsou například Harkat-ul-Jihad-i-Islami, Harakat ul-Mujahidin, Indian Mujahideen, Jaish-e-Mohammed, and Lashkar-e-Taiba. Doporučení o zvýšené opatrnosti se však obecně vztahuje na všechny občany západních zemí.

Indie/Pákistán: Napětí mezi sousedy dále roste. Celý týden docházelo k přeshraničním přestřelkám v Kašmíru, které si na obou stranách včetně civilistů vyžádaly 21 obětí a desítky zraněných. Ve středu obvinil Pákistán 8 indických zpravodajců s diplomatickými pasy ze špionáže a terorismu. Měli podporovat nepokoje v provinciích Sindh a Balúčistán, spolupracovat s pákistánským Tálibánem či sabotovat vznik čínsko – pákistánského ekonomického koridoru (CPEC). Indie obvinění popřela a diplomaty z Islámábádu stáhla kvůli kompromitaci jejich identit v médiích.

[Latinská Amerika]

Bolívie: Prezidenti Peru a Bolívie se v pátek setkali v hlavním městě Bolívie Sucre, aby spolu jednali o bezpečnosti, vzájemném obchodu a propojení dopravní a energetické infrastruktury, včetně vytvoření Dvouoceánské železnice, která by měla propojit Atlantik a Pacifik skrze Peru, Bolívii a Brazílii, ačkoliv původně měla procházet pouze Brazílií a Peru. Její postavení již bylo vyhodnoceno na 60 miliard amerických dolarů. Dále se prezidenti obou zemí dohodli na znovuvzkříšení dohody umožňující Bolívii využívat peruánský přístav Ilo.

Paraguay: V pátek skončila v Asunciónu dvoudenní Jihoamerická konference o migraci, která byla pořádána pod hlavičkou Mezinárodní organizace pro migraci. Konference se zúčastnili Argentiny, Brazílie, Chile, Urugaye, Venezuely, Ekvádoru, Kolumbie, Surinamu, Guayany a Paraguaye a odsouhlasili svou další spolupráci v oblasti přeshraničních pohybů lidí. Výstupem konference bylo doporučení zavést v latinské Americe volný pohyb lidí a zároveň dbát na lidská práva migrantů, která jsou v latinské Americe často porušována, zejména v tranzitních zemích na cestě do USA.

[Post-sovětský prostor]

Rusko: Ministerstvo zahraničních věcí RF požádalo politické představitele USA o oficiální komentář ke zprávě šířené médii, že jsou USA schopny – v případě masivního útoku na kritickou infrastrukturu ze strany Ruska – ovládnout ruské informační, sdělovací či velitelské počítačové struktury. Této události předcházely početné zprávy o podílu Ruska na kybernetickém útoku na americkou Demokratickou stranu a snahách hackerů destabilizovat situaci těsně před tamními prezidentskými volbami.

Ukrajina: Poprvé v dějinách nezávislé Ukrajiny došlo ke zveřejnění majetkových přiznání a jiných daňových dokladů několika desítek tisíc ukrajinských politiků a jejich rodinných příslušníků. Např. majetek ministra vnitra A. Avakova zahrnuje sbírky uměleckých děl, vín a náramkových hodinek v celkové hodnotě několika milionů dolarů. Přiznání ukazují, že k velkým změnám oproti Janukovičovi za Porošenka nedochází. Tím mohou být negativně ovlivněny vztahy Ukrajiny se západními partnery, na jejichž politickou a ekonomickou podporu se vláda spoléhá. Obyvatelstvo danou zprávu přijalo s velkou nespokojeností.

[Východní Asie]

Čína: Na letecké výstavě v Zhuhai Čína představila svůj první neviditelný stíhací letoun s technologií stealth. Dvoumotorový Chendgu J-20 byl kompletně vytvořen v Číně a jeho konfigurace je naprosto odlišná od ruských nebo amerických letounů (porovnat lze snad pouze s americkým F-22 Raptorem). Výroba J-20 je dalším krokem v modernizaci čínské armády, která se místo konvenčních sil stále více opírá o drony, ponorky a nově také „letouny páté generace“. Peking postupně snižuje počet vojáků, zatímco navyšuje armádní rozpočet, z něhož největší část jde na vývoj nových technologií. Z čínské perspektivy je silná armáda nezbytná jako demonstrace moci při vytváření zahraniční politiky.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *