Wikimedia

Přehled světového dění z uplynulého týdne (15/2017)

[Afrika]

Somálsko: Sebevražedný útok blízko budovy ministerstva obrany cílil na nově jmenovaného šéfa obranných sil Mohameda Ahmed Jimaleho. Bomba zabila minimálně 15 lidí, číslo se ale může ještě zvyšovat. Útok zasáhl i projíždějící minibus civilistů. Samotný Jimale útok přežil. K teroristickému činu se přihlásila teroristická organizace al-Shabab, které před pár dny vyhlásil prezident Abdullahi Mohamed válku poté, co uznal zhoršující se bezpečnostní situaci v zemi.

Jižní Súdán: Podle agentury UNHCR opustilo jižní část Jižního Súdánu více než 6 000 lidí. Uprchlíci směřují do ugandského distriktu Lamwo. Krize v regionu Equatoria vypukla potom, co zde v pondělí vypukly boje mezi armádou a rebely. Obyvatelé regionu jsou podle UNHCR zneužíváni a vyvražďováni vojáky. V Ugandě našlo útočiště přes 832 000 uprchlíků z Jižního Súdánu. Nejvíc se jich koncentruje v uprchlickém táboře Bidibidi, který se v posledních osmi měsících stal největším uprchlickým táborem na světě.

[Blízký východ]

Irán: Ebrahím Raisi, generální prokurátor, v neděli oznámil, že bude v květnových volbách kandidovat na post prezidenta Íránu. Raisiho můžeme zařadit ke konzervativním šíitům, kteří kritizují současného umírněného prezidenta Hassana Rouhaního kvůli smířlivému postoji k Západu. Raisi může být v květnových volbách silným konkurentem současného prezidenta, jelikož mladí lidé a ženy, kteří volili Rouhaního, v něj ztratili důvěru, protože se stále nezlepšila ekonomická situace i po ukončení sankcí. Výhra Raisiho by mohla ještě více vyostřit vztahy se Spojenými státy.

Sýrie: V úterních ranních hodinách byl proveden chemický útok na území drženém syrskými povstalci. Při tomto útoku zahynulo minimálně 58 lidí včetně dětí. Tento útok může být vyšetřován jako válečný zločin. Ruský ministr obrany odmítl jakoukoliv odpovědnost za tento útok a Vladimír Putin jej označil za nehumánní. Spojené státy v reakci na útok zaútočily 59 raketami Tomahawk na syrskou leteckou základnu, ze které podle jejich informací byl proveden. Rouhaní a Putin tento útok označili za porušení mezinárodního práva a odsoudili jej.

[Euroatlantický prostor]

Španělsko: Celkem 358 kolových obrněných vozidel Piranha 5 koupí Španělsko v rámci modernizace svých pozemních vojsk. Předpokládaný rozpočet programu činí 4 mld. USD, z čehož necelá polovina jde na samotnou akvizici vozidel. Zbytek půjde na vybudování technické základny a údržbu na třicet let. Podle Španělské armády nemusí být počet pořizovaných jednotek konečný a číslo se může vyšplhat až na 1 000 kusů.

Česká republika: Zakázka na 12 vrtulníků za šest miliard korun stále nemá vítěze. Ministerstvo obrany vybírá celkem ze čtyř strojů, které nespadají do stejné kategorie a liší se tak i cenou. Airbus, který nabídl nejmenší vrtulník a jako jediný se vešel do původního rozpočtu, by navíc rád nabídl i větší stroj. Musí však počkat, jak dopadne komunikace mezi českou a německou vládou. V tendru soutěží legendární UH-60 Black Hawk firmy Sikorski, podobně známý stroj UH-1Y společnosti Bell, Italský AW139 (AgustaWestland) a nejmenší ze všech, Airbus H145M.

[Jižní Asie]

Indie/Bangladéš: Bangladéšská premiérka Šajcha Hasínová vykonala státní návštěvu Indie. Podepsala na ní smlouvy a memoranda v celkové hodnotě investic 9 miliard dolarů. Klíčovými kontrakty jsou zvýhodněné úvěry, 5 miliardový na projekty v energetickém sektoru a 500 milionový na obranné zakázky. Oba státy chtějí posílit spolupráci v oblasti IT, kyberbezpečnosti, vesmírném programu, jaderné energetice a v boji proti terorismu. Nedošlo však k dojednání dohody o sdílení vody z řeky Tisty, jejíž dopracování se očekává do roku 2019, kdy mají v obou zemích proběhnout volby.

Pákistán: V Láhauru došlo k několika teroristickým útokům. Ve středu zaútočil sebevražedný atentátník na autobus s vojáky provádějícími první sčítání lidu po 19 letech. K činu, který si vyžádal 7 mrtvých a 18 zraněných, se přihlásil Tehríke Tálibán Pákistán. Den na to přepadli povstalci z organizace Džamát-ul-Ahrár policejní konvoj se zajatci. Při přestřelce bylo zabito 10 ozbrojenců včetně klíčového podezřelého z únorového útoku. V sobotu byl skupinou Laškare Džangví zabit člen sekty Ahmadíje – už druhý za poslední týden.

[Latinská Amerika]

Venezuela: Organizace amerických států přijala rezoluci, ve které viní venezuelský nejvyšší soud z porušení ústavního pořádku a žádá jeho nápravu. Rezoluce byla přijata navzdory faktu, že v současnosti předsedá Bolívie, která Venezuelu dlouhodobě podporuje. V pondělí dokonce vyškrtla projednávání situace ve Venezuele z agendy, i přesto se nakonec na žádost ostatních států diskuze uskutečnila. Rezoluce však nepřináší žádné sankce vůči Venezuele ani jejím jednotlivým občanům. Venezuela rezoluci odmítla, jelikož nebyla přijata většinou všech členských států. Venezuela samotná spolu s Bolívií schůzi opustily.

Argentina: Bývalá prezidentka Cristina Fernandez de Kirchner byla obviněna z praní špinavých peněz a korupce a bylo jí zakázáno opustit zemi. Spolu s ní byli v úterý obviněni i její syn a dcera. Podle obžaloby poskytovala Fernandez stavební firmě svých společníků předražené zakázky, za něž následně brala úplatky ve formě přemrštěných nájmů, které jí platili podnikatelé. Fernandez vládla v Argentině mezi lety 2007 a 2015. V prezidentském úřadu vystřídala svého manžela, v jehož politice pokračovala.

[Post-sovětský prostor]

Rusko: Výbuch v petrohradském metru usmrtil 14 lidí, včetně útočníka. Dalších více než 60 lidí bylo zraněno. Teroristický úrok se uskutečnil v pondělí 3. dubna ve vlaku, který projížděl mezi stanicemi Technologičeskij institut a Sennaja ploščaď (čes. Senné náměstí). Později byla nalezena další bomba ve stanici Ploščaď Vosstanija (čes. Náměstí Povstání). K teroristickému útoku došlo během návštěvy prezidenta Putina, který měl v Petrohradu setkání se svým běloruským protějškem, Aleksandrem Lukašenkem. Ruské úřady 4. dubna oznámily, že útočníkem byl Akbardžon Džalilov, rodák z Kyrgyzstánu s ruským občanstvím.

Ukrajina/EU: Evropský parlament schválil zrušení schengenských víz pro ukrajinské občany. Hlasování proběhlo ve čtvrtek 6. dubna, 521 poslanců hlasovalo pro zrušení vízového režimu, 75 proti a 36 zákonodárců se hlasování zdrželo. Další etapou konečného zrušení krátkodobých schengenských víz pro občany Ukrajiny je setkání představitelů 28 zemí Evropské unie v Bruselu 26. dubna, kde by měla být slavnostně podepsána odpovídající smlouva. 11. května by měli ministři zemí EU smlouvu ratifikovat. Dle předpokladů se první Ukrajinci dostanou do EU bez víz v polovině června.

[Východní Asie]

Austrálie: Izraelská společnost CyberGym přesune své mezinárodní ústředí do australského Melbourne, aby se mohla zaměřit na expandující asijský trh. CyberGym poskytuje vládám a dalším organizacím trénink v oblasti kybernetické bezpečnosti a obrany. Společnost působí také v Evropě a má své výcvikové zařízení v České republice (obec Řitka).

Čína/USA: Americký prezident Donald Trump pozval čínského prezidenta Xi Jinpinga do svého sídla Mar-a-Lago na Floridě. Setkání proběhlo 6.-7. dubna a hlavními tématy jednání byly obchodní záležitosti, KLDR a ustanovení frameworku pro další spolupráci. Čínská média a státní instituce setkání hodnotí pozitivně a s velkými nadějemi do budoucna. Vzhledem k jednodennímu charakteru události šlo spíše o „poznávací“ schůzku mezi oběma prezidenty a vysokými státními představiteli, kteří se setkání účastnili.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *