Wikimedia
Systém THAAD

Přehled světového dění z uplynulého týdne (41/2017)

[Afrika]

Zimbabwe: Grace Mugabe, manželka prezidenta Roberta Mugabeho, varovala před možným převratem. V zemi probíhá boj o nástupnictví po současném prezidentovi, jemuž je 93 let. Hlavními kandidáty jsou právě Grace Mugabe a viceprezident Emmerson Mnangagwa. Jejich rivalita rozdělila vládnoucí stranu Zanu-PF. Mnangagwa již dříve prohlásil, že byl otráven. Příznivci viceprezidenta obvinili tábor Grace Mugabe, že ona stojí za údajnou otravou. Ta veškerá obvinění odmítá. Sám Mnangagwa uvedl, že si nemyslí, že za otravou stojí manželka prezidenta.

DRK/Zambie: Více než 3 360 lidí uprchlo z DRK do severní Zambie. Podle OSN utekli před eskalujícím násilím v zemi. Jedná se o největší odchod uprchlíků v posledních 5 letech. Podle agentury pro uprchlíky OSN utíkají lidé z DRK kvůli etnickým bojům a střetům vládních vojsk a ozbrojených milic. Většina je z regionů Katanga a Tanganyika. 60 procent uprchlíků jsou děti, které mnohdy trpí podvýživou. V Zambii je již okolo 27 300 uprchlíků pocházejících z DRK. Většina z nich je internována v tranzitním centru Kenani v distriktu Nehelenge, 90 km od hranic.

[Blízký východ]

Saúdská Arábie: Vláda Spojených států schválila prodej amerického protiraketového systému THAAD Saudské Arábii. Obchod v hodnotě 15 miliard dolarů má dle prohlášení amerického ministerstva obrany za cíl vyvážit šance v regionu, který je postižen narůstajícím soupeřením mezi šíitským Íránem a sunnitskou Saudskou Arábií. Prodej je součástí 110 miliardového balíčku, jenž Saudské Arábii slíbil prezident Donald Trump v květnu tohoto roku. Ve čtvrtek byla taktéž Saudy a Rusy podepsána dohoda o prodeji ruského protileteckého a protiraketového systému S-400 Triumf.

Sýrie/Turecko: Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu oznámil vojenskou operaci v syrské provincii Idlíb. Cílem operace je vytlačit radikály z organizace Hayat Tahrir al-Sham (HTS) a znemožnit vytvoření teroristického koridoru u tureckých hranic. Operační činnost je vykonávána členy Tureckem podporované Svobodné syrské armády (FSA), turecké jednotky FSA podporují zpoza turecké hranice dělostřelectvem, Rusové naopak ze vzduchu. HTS je seskupení bývalé Fronty al-Nusra a dalších jihadistických skupin. Vytvoření tzv. deeskalační zóny v Idlíbu je v souladu s mírovými jednání vedenými v kazašské Astaně.

[Euroatlantický prostor]

Škandinávia: Vlády Švédska, Dánska, Fínska a Nórska odsúhlasili hlbšiu kooperáciu v oblasti kybernetickej obrany a odpovedí na útoky. Prehĺbenie sa bude odohrávať v rámci Severskej obrannej kooperácie (NORDEFCO), ktorá už dnes zastrešuje vojenskú spoluprácu uvedených štátov. Cieľom rozšírenej spolupráce má byť vybudovanie efektívnejšej kybernetickej obrany postavenej na zdieľaní informácií, nájdenie najlepších odpovedí na útoky a uskutočňovanie spoločných cvičení. Dominantnú pozíciu bude mať Fínsko, ktoré bude zodpovedné za zriadenie tímu pre okamžitú reakciu na kybernetický útok.

Nemecko: Prokuratúra uzavrela vyšetrovanie masového odpočúvania nemeckých občanov britskými a americkými spravodajskými službami po tom, čo nenašli žiadne dostatočné a konkrétne dôkazy. Ukončením vyšetrovania sa končí dlhý spravodajský škandál vychádzajúci z odhalení bývalého zamestnanca Národnej bezpečnostnej agentúry, Edwarda Snowdena, ktorý narušil vzťahy medzi Berlínom a Washingtonom. Dlhoročne odpočúvané mali byť viaceré európske firmy a európski politickí predstavitelia, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkel.

[Jižní Asie]

Afghánistán: Prezident Ghání v rozhovoru pro BBC prohlásil, že je jeho cílem získat do 4 let plnou kontrolu nad monopolem moci. Ačkoli v posledním roce přišla afghánská armáda o 7000 vojáků, dalších 12 000 bylo zraněno a několik tisíc dezertovalo, vidí Ghání významný posun oproti roku 2014, kdy se stáhla většina koaličních sil. Předpokládá však, že zahraniční vojáci v zemi zůstanou v rámci boje proti terorismu. Válku proti Tálibánu je podle něj nutné brát jako drogový konflikt, čemuž také odpovídá vládní důraz na boj proti kriminalizaci ekonomiky a korupci.

Indie/Kašmír: V Indií kontrolované části Kašmíru došlo v úterý k útoku na vojenskou základnu nedaleko šrínagarského letiště. Noční přepad tábora pohraniční stráže vyústil operací stovek příslušníků bezpečnostních složek, která skončila likvidací 3 útočníků a smrtí 1 vojáka. K činu se přihlásila organizace Džajš-e-Muhammad. Velitel vzdušných sil B. S. Dhanoa ve středu prohlásil, že by Indie nehledě na zpoždění v jejich výstavbě zvládla válku na dvou frontách s Čínou a Pákistánem. V případě Pákistánu je podle něj letectvo schopné lokalizovat a zničit cíle včetně jaderných zařízení. Pákistán reagoval tvrzením, že v takové situaci by se od něj nedala očekávat zdrženlivost.

[Latinská Amerika]

Venezuela: Prezident Nicolás Maduro v sobotu ukončil svou zahraniční cestu, na které navštívil Alžír, Rusko, Bělorusko a Turecko. V Rusku se také zúčastnil fóra Energy week 2017, navrhnul nové způsoby přijetí nových způsobů stanovování cen ropy a odsoudil jednostranné sankce, které byly na Venezuelu uvaleny ze strany USA. V Rusku se také sešel s prezidentem Vladimirem Putinem, kterému poděkoval za dodávky pšenice a ekonomickou pomoc. Venezuela v současnosti Rusku dluží 2,8 miliardy dolarů (téměř 62 miliard Kč) jejichž splacení je přinejlepším nejisté.

Ekvádor: Viceprezident Jorge Glas byl zatčen kvůli napojení na korupční sítě okolo brazilské stavební firmy Odebrecht. Ta ve státech latinské Ameriky uplácela politiky výměnou za přidělení stavební zakázek. V současnosti je Glas ve vazbě a na jeho místo bylo dočasně jmenována Ministryně pro rozvoj měst a bydlení María Alejandra Vicuña. Glas byl již v srpnu zbaven všech oficiálních povinností prezidentským dekretem kvůli sporům ohledně veřejného dluhu, jenž byl způsoben předešlou vládou (ve které byl Glas také viceprezidentem).

[Post-sovětský prostor]

Rusko: Ve velkých městech se v sobotu odehrály protesty, kterých se zúčastnily stovky obyvatelů. Hlavním požadavkem byla účast opozičního politika A. Navalného v prezidentských volbách v roce 2018. Na začátku byly tyto akce pouze hlídány policejními složkami, během sobotního večera však došlo k zatčení více než 250 osob po celém Rusku. Podle některých zdrojů se jedná o novou strategii ruské vlády vůči opozičníkům.

Bělorusko: Podle generálního tajemníka NATO J. Stoltenberga existují pochyby, že se na území Běloruska nachází ruská armáda. Týká se to jednotek, které se podílely na cvičeních Zapad-2017 v letošním září. Podle běloruského ministra obrany ruská vojska zemi opustila na konci měsíce. Stejně plný odsun vojsk potvrdilo i Rusko. Severoatlantická aliance tyto informace ověřuje, protože se jednalo o největší posun ruských ozbrojených sil k hranicím NATO za poslední dobu a přispěl ke zvýšení napětí mezi NATO a Ruskou federací.

[Východní Asie]

Indonézia: Indonézia posilňuje svoje vzdušné a námorné kapacity. Jakarta tento krok odôvodňuje bezpečnostnými hrozbami prichádzajúcimi majoritne zo strany asertívnej Číny a jej nárokov v oblasti Juhočínskeho mora. Zároveň opatrenia reflektujú nebezpečenstvo plynúce z transnacionálneho terorizmu, nakoľko susedné Filipíny už mesiace bojujú s islamistickými militantmi na ostrove Mindanao. Armáda má v Indonézii tradične výrazné postavenie, čo v mnohých budí obavy z jej vplyvu na politiku. Indonézsky prezident Widodo naopak deklaruje, že armáda má mať jasne definované kompetencie a musí stáť mimo politickú sféru.

Kambodža: Známa kambodžská opozičná politička Mu Sočua sa uchýlila do exilu kvôli obave z jej možného zatknutia. Mu Sočua zároveň vyzvala medzinárodnú komunitu k uvaleniu sankcií na kambodžskú vládu, ktorú obviňuje z potláčania ľudských práv a agresie voči opozícii. Vláda premiéra Hun Sena už dlhodobo čelí viditeľnej kritike týkajúcej sa jeho krokov v oblasti slobody prejavu. Relatívne nedávne aktivity, napríklad zakázanie činnosti niekoľkým zahraničným médiám pôsobiacim v Kambodži, premiér odôvodňuje snahou o zamedzenie zahraničného vplyvu v krajine, obzvlášť v dobe pred očakávanými všeobecným voľbami.

[Moderní technologie a kyberbezpečnost]

Moderní technologie: Předseda výboru americké sněmovny reprezentantů pro obranu Mac Thornberry apeloval na kongres, že je nezbytné vytvořit novou složku ozbrojených sil – a to vesmírnou. Ačkoliv debata o zřízení “Space Corps” již probíhá, Mac Thornberry je přesvědčen že pokroky Činy a Ruska v militarizaci vesmíru si říkají o okamžitou akci.

Kybernetická bezpečnost: V sobotu hackerská skupina, která údajně pracuje pro Kreml, ukradla citlivá data NSA obsahující informace o amerických schopnostech infiltrovat se do zahraničních síťových infrastruktur a americké kybernetické obraně. Hackeři se k informacím dostali poté, co zaměstnanec NSA vložil data do svého osobního počítače. K samotným datům se dostali zneužitím zranitelností v antivirovém software Kasperskyho Lab. Bezpečnostní společnost Kaspersky Lab oznámila, že nemá žádné vazby na ruskou vládu a neexistují důkazy, které by dokázaly zapojení společnosti do incidentu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *