Wikimedia

Přehled světového dění z uplynulého týdne (22/2017)

[Afrika]

Keňa: Došlo k zabití policejních důstojníků poté, co najeli na minu. Útok má na svědomí islamistická skupina al-Šabáb. K útoku došlo u východní hranice se Somálskem. Byli zabiti nejméně 3 policisté. Byli součástí hlídky sestávající z tří vozidel, která směřovala do města Liboi. Jeden z vozů najel na improvizované výbušné zařízení. Militantní organizace se přiznala k danému útoku. Podle organizace Červený kříž mělo být dalších 8 policistů zraněno. Jedná se o pokračování útoků al-Šabáb na keňském území, díky kterým byl poškozen turistický průmysl v zemi.

Libye: Po bojích s Libyjskou národní armádou byla rozpuštěna islamistická skupina Ansar al-Šária. Skupina uvedla, že její leadeři byli zničeni. Zároveň se předpokládá, že většina členů přeběhla k organizaci Islámský stát. Skupina byla obviněna z útoku na konzulát USA v Benghází, který se odehrál v roce 2012. Při něm byl zabit americký velvyslanec Chris Stevens. Kromě něho byli zabiti další 3 Američané. Skupina Ansar al-Šária, jež byla napojena na al-Kájdu vznikla v Benghází v roce 2011, kdy byl svržen tehdejší libyjský vůdce Muammar Kaddáfí.

[Blízký východ]

Izrael: Americký prezident Donald Trump v rámci své první zahraniční cesty navštívil v pondělí a úterý Izrael. Setkal se s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu a prezidentem Palestinské samosprávy Mahmúdem Abbasem. Dle Trumpa oba dva zmínění vůdci jsou za jedno v potřebě pokračování mírového procesu mezi Izraelci a Palestinci. Ve svém projevu před izraelským Muzeem Holokaustu v Jeruzalémě vyjádřil své přání, aby žádné dítě nemuselo žít ve strachu. Bližší informace k mírovému procesu neposkytl.

Írán: Dle čtvrtečního prohlášení velitele leteckých sil íránských Islámských revolučních gard generál Amira Aliho Hajizadeha se Íránu podařilo v minulých letech postavit třetí podzemní továrnu pro výrobu balistických nosičů. Zpráva přichází v době zvětšeného napětí v regionu z důvodu pokračujících testů íránských balistických raket a americkým prezidentem Donaldem Trumpem oznámeným obchodem se zbraňovými systémy mezi USA a Saúdskou Arábií v přibližné hodnotě 110 miliard amerických dolarů.

[Euroatlantický prostor]

NATO: Severoatlantická aliance organizovala summit v Bruselu, kterého se poprvé účastnil nový prezident USA D. Trump. Ačkoliv od dob své předvolební kampaně změnil vůči NATO rétoriku, stejně poukázal na to, že 23 z 28 členů stále neplní závazek výdajů na obranu. Gen. tajemník NATO J. Stoltenberg na toto téma prohlásil, že propad výdajů na obranu se podařilo zastavit v roce 2015 a od roku 2016 spojenci výdaje pomalu navyšují. Na Summitu se aliance zavázala k aktivnější podpoře koalice bojující proti ISIS, nicméně vyloučila participaci na přímých bojových operacích.

Polsko: Ministr obrany A. Macierewicz představil upravený modernizační koncept polských ozbrojených sil. V rámci něho by mělo dojít k ještě většímu rozvoji schopností, než se doposud počítalo. Hlavní změnou je vytvoření čtvrté divize pozemních sil včetně sil podpory. Dále plánuje Polsko rozvoj systémů konvenčního deterentu s konečným cílem vytvořit integrovanou A2/AD síť na vlastním územím a v Pobaltí.  V regionu Pobaltí chce Varšava tuto síť založit na ponorkách, pobřežní raketové obraně, schopnosti rozvinout námořní miny a letectvu. Zároveň plánuje Polsko navýšit prostředky do modernizace ozbrojených sil a získat letouny páté generace.   

[Jižní Asie]

Afghánistán: Tálibán zaútočil v provinciích Chóst a Kandahár. Sebevražedný atentátník z Tálibánu odpálil auto naložené výbušninami u vozidel ozbrojených složek v blízkosti trhu.  Díky blízkosti autobusové zastávky, která absorbovala většinu energie výbuchu, zemřelo pouze 14 lidí a zraněno bylo dalších 8 včetně 2 dětí. V provincii Kandahár bylo při 2 útocích na vojenské základy v rozmezí 4 dnů zabito 25 vojáků. Skupinová napadení vojenských zařízení používá Tálibán s vysokou úspěšností čím dál častěji.

Indie: Země tvrdí, že bombardovala pákistánská vojenská stanoviště v Kašmíru, Pákistán to odmítá jako lež. Indický armádní mluvčí prohlásil, že útok byl proveden, aby zastavil pákistánské vojáky, kteří pomáhali překročit hranice do indické části sporného území. Dodal, že vojenská akce odradí místní mládež od podpory ozbrojenců. Neupřesnil ovšem, kdy k útoku došlo. Pákistán upřesnil, že kdyby k něčemu takovému došlo, jeho reakce by byla taková, aby si to pamatovaly i budoucí generace.

[Latinská Amerika]

Brazílie: V hlavním městě Brasília se stupňují protesty proti prezidentovi Michelu Temerovi. Ve středu byla zapálena budova Ministerstva zemědělství, který však nezpůsobil vážné škody. Do ulic byla poté vyslána i armáda na zkrocení protestů, avšak ve čtvrtek byla předčasně odvolána. Prezident Temer byl na nedávno zveřejněné tajné nahrávce slyšet, jak souhlasí s podplácením jednoho brazilského politika, který je v současnosti ve vazbě kvůli korupci. Popularita Michela Temera je dlouhodobě na nízké úrovni zejména kvůli jeho reformám penzí a pracovního práva a kvůli úsporným opatřením.

Venezuela: Kvůli současné vlny protestů, jenž trvá od pokusu převzít pravomoci parlamentu nejvyšším soudem na konci února, již zemřelo nejméně 60 lidí. Současně s tím bylo zraněno již více 1 100 lidí a dalších několik set bylo zatčeno. I přes protesty se však připravuje Ústavní shromáždění, které bude mít za cíl přepsat venezuelskou ústavu. Tento prezidentův krok byl opozicí kritizován jako další pokus upevnit si moc. Venezuelská Národní volební rada taktéž oznámila uspořádání regionálních voleb na prosinec, tedy rok po původním datu konání. Vzhledem k probíhajícímu procesu udělování licencí politickým stranám však není jisté, které strany se těchto voleb budou moci zúčastnit.

[Post-sovětský prostor]

Rusko: Státní duma předběžně schválila návrh zákona, který dovoluje soudům zatýkat pachatele, povzbuzující nezletilé k spáchání sebevraždy. Návrh byl přijat ve středu 24. května a je reakcí na rozšíření online „hry“ Modrá velryba na sociálních sítích, která vede děti k sebevraždě přes vykonávání různých úkolů. Zákon by měl stanovit trest odnětí svobody na dobu do tří let pro ty, kteří lákají nezletilé na takovéto hry, zatímco bezprostřední povzbuzování dětí k sebevraždě by mělo být trestáno odnětím svobody na dobu 7 let.

Rusko: Představitelé ruských úřadů tvrdí, že zadržely čtyři lidi, kteří oznámili, že jsou členy extremistické organizace Islámský stát a připravovali teroristický útok na dopravní síť Moskvy. Ve čtvrtek 25. května Federální služba bezpečnosti sdělila, že mezi zatčenými jsou občané Ruska a některých středoasijských států, kteří obdrželi instrukce ze Sýrie. Podle údajů, byly v domech zatčených nalezeny laboratoře pro výrobu výbušnin. K zadržení došlo téměř dva měsíce po teroristickém útoku v petrohradském metru 4. dubna.

[Východní Asie]

Filipíny: Militanti s údajným napojením na Islámský stát obsadili město Marawi nacházející se na druhém největším filipínském ostrově Mindanao. Ozbrojenci ze skupiny Maute zaútočili na vybrané cíle ve městě po neúspěšném filipínském zátahu proti jiným islámistům ze skuiny Aúu Sajáfa. Jejich cílem se stala věznice, ze které osvobodily trestance a další budovy byly zapáleny. Zatím je hlášeno několik desítek mrtvých. Prezident Rodrigo Duterte na Mindanau vyhlásil stanné právo.

[Moderní technologie a kyberbezpečnost]

Boeing získal kontrakt od agentury DARPA na vývoj malého a levného bezpilotního raketoplánu XS-1. S raketoplánem se počítá pro budoucí militarizaci vesmíru, konkrétně například pro rychlé nahrazení zničených klíčových družic.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *