Přehled světového dění z uplynulého týdne (23/2017)

[Afrika]

Niger: 44 lidí zemřelo v poušti severního Nigeru poté, co se jim porouchalo vozidlo. Předpokládá se, že tito lidé měli namířeno do Libye, odkud se chtěli dostat přes Středozemní moře do Evropy. Mezi mrtvými byly také ženy a děti. To potvrdila skupinka šesti přeživších, kteří dorazili do vzdálené vesnice. Mimo jiné také jako příčinu smrti označili dehydrataci. Cesta z Nigeru do Libye přes Saharu je i přes velké nebezpečí velmi vyhledávaná. Neodrazuje od ní ani velký počet podobných incidentů.

Kamerun: Nejméně devět mrtvých civilistů si vyžádaly dva sebevražedné bombové útoky v severním Kamerunu. Útok se odehrál v uprchlickém táboře Kolofata. Zde žijí lidé, kteří utekli před střety s teroristickou skupinou Boko Haram. Podle guvernéra regionu, kde se tábor nachází, za útokem stály dvě dívky, které v táboře odpálily bomby připevněné na svém těle. Ten také rovněž z útoku obvinil právě Boko Haram. Nejde o první podobný útok v táboře Kolofata. Podobný incident se již stal v září 2015 a tehdy při něm zemřelo 9 lidí.

[Blízký východ]

Izrael: Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek podepsal odložení nabytí účinnosti zákona z roku 1995 o přesunu americké ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Účinnost zákona je od jeho přijetí Kongresem pravidelně odkládána o šest měsíců. Trump při své předvolební kampani opakovaně prohlašoval, že přesun schválí po nástupu do funkce. V minulém týdnu na návštěvě Izraele pokračoval v propagování své rodící se iniciativy pro ukončení izraelsko-palestinského konfliktu, kterou by přesun zhatil.

Irák: Při bojích v západním Mosulu měl být v sobotu použit bílý fosfor při bombardování nemocnice Jamhouri. Dle dalších zpráv byl však použit pouze jako kouřová clona pro označení odstřelovačů Islámského státu, kteří si na střeše nemocnice udělali stanoviště a odstřelovali dav civilistů prchající k pozicím irácké armády. Účinky bílého fosforu mohou být těžké popáleniny a celková intoxikace organismu, nicméně se pro svoje vlastnosti využívá i v dělostřeleckých kouřových granátech pro označení cílů a omezení jejich visuálních schopností.

[Euroatlantický prostor]

Severoatlantická aliancia: V prípade masívneho kybernetického útoku  na členský štát nie je vylúčená aktivácia Článku 5. Na pôde Medzinárodnej konferencie kybernetického konfliktu to uviedli delegáti Aliancie, medzi inými brigádny generál Christos Athanasiadis z Vrchného veliteľstva spojeneckých síl v Európe. NATO zamýšľa vybudovať systém včasného varovania a kapacity pre odstrašenie potenciálnych agresorov v kybernetickom priestore. NATO má byť schopné efektívnej odpovede na kybernetický útok rozmerov, aké mal ten proti Estónsku roku 2007.

Veľká Británia: Sedem ľudí prišlo o život a 48 osôb bolo zranených pri teroristickom útoku v centre Londýna. Útok sa začal na London Bridge, kde traja páchatelia zišli so svojou dodávkou z cesty a cielene vrážali do chodcov. Dodávku opustili vyzbrojení nožmi a pokračovali v útoku na blízkom Borough Market, kde útočili na hostí v baroch.  Páchateľov polícia zastrelila, ich identita ešte nebola zverejnená. Už niekoľko hodín po útoku sa uskutočnila razia v byte jedného z páchateľov, zadržaných bolo 12 podozrivých. Vyšetrovanie pokračuje.

[Jižní Asie]

Afghánistán: Kábul byl v posledních dnech svědkem teroristických útoků a násilí.  Ve středu otřásl mohutný výbuch diplomatickou čtvrtí. Na místě zůstalo 90 mrtvých a na 500 zraněných. Tálibán odmítl odpovědnost. Na páteční demonstraci požadující vyšetření a nápravu selhání zpravodajských služeb došlo ke střetům s policií, při kterých zemřelo 5 lidí. Na sobotním pohřbu jednoho ze zabitých demonstrantů pak došlo k další sérii výbuchů s 20 mrtvými a 100 zraněnými. V zemi roste nespokojenost s ochranou před terorismem.

Indie/Pákistán: Na sporné hranici obou zemí došlo ke smrtelným přestřelkám. Indická armáda ve čtvrtek  při přeshraniční střelbě zabila 2 lidi a zranila dalších 6. Den na to byli zraněni další 2 civilisté. Pákistán na to odpověděl sobotní střelbou, která podle něj zabila 5 vojáků, 6 dalších zranila a zničila bunkry. Indie popírá, že by došlo k zabití jejích vojáků, a tvrdí, že byli minometnou palbou zraněni 2 civilisté. V neděli se v rámci turnaje ICC Champions Trophy odehrál vzájemný kriketový zápas, který ovládla Indie

[Latinská Amerika]

Brazílie: V sobotu byl zatčen bývalý kongresman a poradce prezidenta Temera Rodrigo Rocha Loures kvůli jeho účasti na korupčním skandálu, který se týká i samotného prezidenta. Loures byl podle vyšetřovatelů spatřen, jak opouští restauraci s taškou, ve které měl 500 000 brazilských realů (cca 3,6 milionů Kč). Podle vyšetřovatelů se jednalo o úplatek. Prezident je v podezření poté, co jeden z vlastníků největšího brazilského producenta masa JSB Joesley Batista předal nahrávku, na níž s Temerem probírá podplácení jistého politika.

Venezuela: Vrchní státní zástupkyně Luisa Ortega Díaz prohlásila, že z dosavadních 63 úmrtí, které se staly během současné vlny protestů, bylo nejméně 19 s jistotou způsobeno bezpečnostními složkami . Podle ní již státní zastupitelství podalo žádost o vydání 19 příslušníků Národní Bolívarské Gardy, která byla povolána na potlačení protestů. Většina úmrtí byla způsobena cílenou střelbou kanystrů se slzným plynem na demonstranty. Celkově bylo zahájeno 3 990 vyšetřování v souvislosti se současnou vlnou protestů, která dále zanechala nejméně 1 200 zraněných.

[Post-sovětský prostor]

Moskva/Damask: Ruské ozbrojené sily v priebehu týždňa zaútočili na pozície Islamského štátu v Sýrii. Akciu uskutočnilo ruské námorníctvo prostredníctvom fregaty a ponorky, ktoré vypálili zo stredozemného mora štyri strely s plochou dráhou letu typu Kaliber.  Podľa slov ruského prezidenta Vladimíra Putina boli o plánovanom útoku dopredu informovaný predstavitelia Pentagonu ako aj Turecka a Izraela. Ruská federácia podporuje v Sýrii režim prezidenta Assada okrem iného sa však tiež podiela na boji s ISIS. Okrem bombardovania pozícií teroristov ruským letectvom tiež ruská armáda pravidelne využíva ostreľovanie pozícii zo Stredozemného či Kaspického mora.

Moskva: Ruská federácia je pripravená odpovedať na rozmiestňovanie jednotiek NATO v Pobaltí. Informoval o tom veľvyslanec Ruskej federácie pri NATO, stalo sa tak krátko po Summite NATO v Bruseli..  V obdobnom duchu sa vyjadril aj Ruský prezident Vladimír Putin, podľa ktorého Rusko bude (a musí) reagovať na rozmiestňovanie cudzích vojsk v blízkosti svojich hraníc či už  sa to týka Európy, alebo Ďalekého východu. Severoatlantická aliancia sa rozhodla rozmiestiť v Poľsku a troch pobaltských republikách okolo 5000 vojakov a vojenskej techniky s cieľom uistiť spojencov a demonštrovať ochotu brániť ich. Reakcia NATO prišla po anexii Krymu a udalostiach na východe Ukrajiny. Rusko, ktoré má v Kaliningrade a Západnom vojenskom okruhov rozmiestnené gro svojej armády (okolo 300 000 vojakov)považuje umiestnenie jednotiek NATO bližšie k Ruskej hranici za akt provokácie, ktorý len zvýši napätie v oblasti.

[Východní Asie]

Čína/USA: Bývalí američtí zpravodajští důstojníci hovoří o „nejhorším průniku do amerických zpravodajských služeb za několik desetiletí“. Až 20 čínských občanů spolupracujících s CIA bylo mezi lety 2010 a 2012 zabito nebo zatčeno po odhalení jejich napojení na americkou rozvědku. Důvod prozrazení je neznámý, ale spekuluje se o „krtkovi“ uvnitř CIA nebo čínském průniku do komunikačních systémů agentury.

[Moderní technologie a kyberbezpečnost]

Zetor na veletrhu IDET ukázal odhodlanost ve svém záměru expandovat i do sféry vojenské techniky. BVP Wolfdog, jehož makety bylo možno vidět, by ve fázi prototypu mohlo existovat již v příštím roce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *