Wikimedia

Přehled světového dění z uplynulého týdne (38/2017)

[Afrika]

Demokratická republika Kongo: Bezpečnostní složky zabily 37 burundských uprchlíků. Incident se stal při protestech, jež následovaly poté, co čtyři jiní uprchlíci byli deportováni. Peacekeepingová mise OSN Monusco uvedla, že dalších 117 lidí bylo zraněno. Podle vládních zdrojů protestující obsadili věznici, kde Burunďané čekají na deportaci. OSN vyzvala rovněž k vyšetření celé události. Přes 400 000 lidí opustilo Burundi od roku 2015, kdy v zemi zavládlo násilí poté, co prezident Pierre Nkurunziza oznámil, že chce setrvat ve funkci. Okolo 40 000 z nich žije v DRK.

Středoafrická republika: Nejméně 25 lidí bylo zabito během série střetů ozbrojených skupin. Došlo k nim během týdne a ukazuje to na eskalující vlnu násilí v zemi. OSN uvedla, že tisíce lidí jsou stále donuceni opustit své domovy kvůli bojům soupeřících frakcí v různých částech země. OSN taktéž varovala, že pokud budou střety pokračovat, může to africký stát uvrhnout do velkého konfliktu. Země je nestabilní od roku 2013, kdy byl svržen prezident Francois Bozizé koalicí většinově muslimských rebelských skupin Seleka. Bezpečnější situace je jen v hlavním městě Bangui.

 

[Blízký východ]

Sýrie: Jednotky Syrských demokratických sil (SDF) složených převážně z kurdských a arabských milic se dle jejich prohlášení ocitly v sobotu 16. září pod útokem ruských stíhacích letounů a pozemních jednotek syrské armády. SDF podporované Spojenými státy se střetly s vládními jednotkami v provincii Deir al-Zor, v které zmíněné konkurující „skupiny“ započaly souběžnou ofenzívu proti samozvanému Islámskému státu. Aktivitu ruských letounů potvrdil Pentagon, Moskva však popřela, že by k leteckým útokům na pozice SDF z její strany došlo.

Turecko/Írán/Rusko: Zástupci těchto zemí se během šestého kola rozhovorů v kazašském hlavním městě dohodli na vytvoření deeskalačních zón v Sýrii, převážně v oblastech, která jsou v držení opozičních sil. V oblastech by měl být po dobu šesti měsíců udržován klid zbraní mezi vládními a opozičními jednotkami za přítomnosti ruských, tureckých a íránských pozorovatelů a jednotek. Přestože se má jednat o časově omezený mandát, bylo zmíněno, že doba nasazení jednotek může v důsledku přesáhnout stanovených šest měsíců.

 

[Euroatlantický prostor]

Spojené kráľovstvo: Vláda vyjadrila záujem o pokračovanie účasti Veľkej Británie na vojenských misiách Európskej únie aj po svojom odchode z organizácie. Pretrvať má tiež úzka spolupráca v obranných a bezpečnostných iniciatívach (ako sú napríklad sankcie). Toto „bezpečnostné partnerstvo“ medzi Britániou a Európskou úniou by malo slúžiť aj na umlčanie kritikov Brexitu varujúcich pred škodami, ktoré môže spôsobiť utlmenie spolupráce s EÚ v oblasti kriminality, terorizmu a vojenských hrozieb. Predstavenie presného plánu ďalšej spolupráce je očakávané v ďalšom týždni.

Francúzsko:  Ministerka obrany Florence Parly avizovala zmeny v antiteroristickom armádnom programe „Sentinel“ zameraného na ochranu mäkkých cieľov. Počet zúčastnených vojakov bude ponechaný na siedmych tisícoch, čo je menej ako bol pôvodný plán. Vojaci budú naďalej patrolovať na turistických trasách, vlakových staniciach či letiskách, no zároveň sa budú viac orientovať na časovo obmedzené úlohy a presúvať sa do oblastí, kde si ich prítomnosť vyžiadajú lokálne autority. K zmenám dochádza po viacerých útokoch na vojakov slúžiacich v rámci tohto programu.

 

[Jižní Asie]

Myanmar/Bangladéš: Humanitární krize v Bangladéši se prohlubuje. Do země přišlo od 25. srpna na 400 000 Rohingů, kteří utíkají ze sousedního Myanmaru před násilím a vypalováním vesnic. OSN situaci označila za etnické čistky. V přeplněných uprchlických táborech pak narůstá riziko podvýživy a šíření nemocí, zvlášť v souvislosti s obdobím monzunu. Narůstá také napětí mezi oběma státy, kdy Dháka obviňuje Neipyijto z provokací a narušování vzdušného prostoru drony a helikoptérami. Bangladéšská ministryně zahraničí cestou na Valné shromáždění  OSN vzkázala, že bude tlačit na návrat všech uprchlíků, jakmile Maynmar skončí s etnickými čistkami.

Indie/Japonsko: Na návštěvě premiéra Abeho došlo k  posunutí vzájemného vztahu na „strategické globální partnerství“. V bezpečnostním sektoru byla otevřena možnost společných armádních cvičení a dojde k prohloubení spolupráce na vývoji bezosádkových pozemních vozidel a robotiky. V rámci vyvažování čínského vlivu se obě země dohodly na posílení vztahů s USA a Austrálií. Podepsána byla také dohoda o nízkoúročené půjčce v hodnotě 17 miliard dolarů na stavbu rychlovlaku mezi Bombají a Ahmedabádem. Pro vývoz japonských technologií je oblast infrastruktury jednou z klíčových.

 

[Latinská Amerika]

Guatemala: Policie byla v sobotu v nočních hodinách donucena evakuovat budovu kongresu poté, co ji protestující dav obklíčil a od pátku obléhal. Protesty se rozhořely kvůli přijatým novelám trestního zákona, které měly ochránit současného prezidenta Jimmyho Moralese, pokud by byl stíhán a odsouzen. Vzápětí však byly novely zcela zrušeny kvůli protestům, ty ale neustaly. Morales byl obviněn z přijímání nedeklarovaných příspěvků na prezidentskou kampaň, avšak kongres jej v pondělním hlasování odmítl vydat ke stíhání.

Venezuela: Zástupci opozice a vlády spolu zasedli v Dominikánské republice k rozhovorům o řešení současné politické krize v zemi. Podle prohlášeni prezidenta Nicoláse Madura a hlavního zástupce vlády v rozhovorech s opozicí Jorgeho Rodrígueze byl učiněn zásadní krok k míru v zemi, ačkoliv Maduro ve svém proslovu litoval tajuplnosti a nepravdivosti prohlášeních některých opozičních politiků, zejména jejího vůdce Julia Borgese. Hlavní zástupce opozice Luis Florido později upřesnil, že rozhovory jsou pouze explorační a dokud vláda neposkytne záruky, nebudou pokračovat, stejně tak neproběhne žádné vyjednávání o ukončení protestů.

 

[Post-sovětský prostor]

Bělorusko/Rusko: V Bělorusku a Rusku se odehrávají společná vojenská cvičení „Západ 2017“. Letošní cvičení série „Západ“ se uskutečňuje převážně v šesti vojenských cvičištích a dvou nevojenských oblastech na území Běloruska. Účastní se ho podle oficiálních údajů 12700 vojáků, včetně 5500 Rusů. Západní analytici a politici, zejména v členských zemích NATO sousedících s Běloruskem a Ukrajinou, vyjádřili obavy, že „Západ 2017“ může být skrytým způsobem, jak okupovat Bělorusko, nebo dokonce zaútočit proti NATO. Cvičení bude trvat do 20. září, ruská vojska by pak měla opustit Bělorusko do 30. září.

Rusko: Vlna bombových hrozeb prošla řadou ruských měst. Začala 10. září v kanceláři starosty města Omsk, v následujících dnech se masové evakuace odehrály ve školách, obchodních centrech, divadlech a univerzitách Nižního Novgorodu, Samary, Saratova, Rjazaně, Chabarovsku, Tomsku a v dalších velkých ruských městech. 13. září více než 100 000 lidí bylo evakuováno z obchodních center, nádraží a univerzit v Moskvě. V žádném z případů bomba nebyla nalezena. Osoby, sdělující informaci o „bombách“ telefonují přes internet, proto je jejich identifikace dle slov tamní policie obtížná.

 

[Východní Asie]

Severná Kórea: Pchjongjang opäť rozzúril medzinárodnú komunitu, tentokrát vypálením ďalšej balistickej strely, ktorá preletela cez územie Japonska. Nasadená strela dosiahla nadmorskú výšku vyše 770 km a dolet približne 3700 km. Odborníci deklarujú, že sa jednalo o raketu stredného doletu, no japonské autority nevylúčili možnosť, že strela mohla byť interkontinentálna. Severná Kórea skúšku previedla aj napriek razantným sankciám z dielne OSN reagujúcim na nedávny šiesty severokórejský nukleárny test. Je viditeľné, že Pchjongjang vydáva mocnostiam jasný signál, ktorým zdôrazňuje,  že podobný nátlak krajine nezabráni v jej raketovom a jadrovom vývoji.

Singapur: Singapur vymenoval do čela krajiny prvýkrát v histórii ženskú kandidátku. Novozvolená prezidentka Halimah Yacob, ktorá sama seba označuje ako „lídra všetkých“, je po dekádach prvou predstaviteľkou malajskej etnickej skupiny na tomto poste. Jej vymenovanie však sprevádza viditeľná kritika, nakoľko domáce autority rezervovali funkciu výlučne pre príslušníka malajského etnika a následne boli súperi Yacobovej z boja vyradení, pretože nespĺňali kritériá stanovené volebnou komisiou. Vzhľadom na tieto okolnosti vzišla Yacobová ako jediná spôsobilá kandidátka a post získala bez volieb. Aj napriek tejto kritike možno krok autorít vnímať perspektívou snahy o umelé vyvažovanie početnosti čínskeho etnika v krajine a predchádzanie možným konfliktom.

 

[Moderní technologie a kyberbezpečnost]

Moderní technologie: Britský zbrojařský koncern BAE Systems udělil sub-kontrakt Slovenské společnosti Konstrukta-Defence, a.s., v hodnotě několika milionů Eur.  Konstrukta tak dodá 120 mm hlavně pro minometný systém Mjölner, který budou nainstalovány na vozidla CV90 Švédské armády.

Kyberbezpečnost: Bankovní federace Spojených arabských emirátů zahájila v tomto týdnu svou první platformu Informačního sdílení a analyzování (ISAC), sponzorovanou společností Anomali. Tato platforma propojí interní data 13 bank a na základě těchto dat se bude snažit dosáhnout nižší frekvence kybernetických útoků na bankovní sektor. V této oblasti jsou útoky každodenní záležitostí. Nejzávažnější útok za poslední dobu nastal v loňském roce na Katarskou centrální banku, kdy došlo k online zveřejnění uživatelských jmen a hesel.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *