Přehled světového dění z uplynulého týdne (10/2017)

[Afrika]

Lesotho: Parlament Lesotha vyslovil premiéru Pakalithu Mosisilimu nedůvěru. Mosisili má nyní dvě možnosti. Buď do tří dnů rezignuje na svůj post ve prospěch opozičního kandidáta Monyane Molelekiho, nebo požádá krále Letsie III. o vyhlášení nových voleb, které by se v takovém případě konaly do tří měsíců. Dle vyjádření členů premiérova týmu se zdá být nepravděpodobné, že by na svůj post rezignoval. Lesotho patří k nejchudším státům světa a jeho historie je plná vojenských a politických převratů.

Somálsko: Pentagon navrhuje Trumpově administrativě rozšíření vojenských aktivit v Somálsku. Vzhledem k častým teroristickým útokům na hotely a vojenské objekty ze strany organizace aš-Šabáb a nárůstu bojovníků přísahajících věrnost Islámskému státu se Somálsko stává dalším cílem nejvyššího vedení USA. Trumpova administrativa, jejíž hlavní představitel se zavázal bojovat s radikálním islámským terorismem, zřejmě návrh Pentagonu posvětí. Do boje by pak mohly být nasazeny i speciální jednotky.

 

[Blízký východ]

Sýrie: Vojenská rada Manbídže (MMC), jež zajišťuje obranu města a okolí, po dohodě s Ruskem rozhodla o předání moci nad částí hraničních území syrské armádě. Učinila tak po střetech v okolí města s tureckou armádou a jednotkami Syrské svobodné armády (FSA). Do Manbídže byly taktéž přesunuty americké jednotky, aby dohlížely na tamní křehkou situaci. V oblasti jsou jednotky aktivní od listopadového osvobození města z rukou Daeš Syrskými demokratickými jednotkami (SDF), v nich většinu tvoří kurdské milice (YPG).

Sýrie/Turecko:sobotu odpoledne se v provincii Idlíb zřítilo letadlo MiG-23 syrského letectva. Pilot letadla byl po devítihodinovém hledání najit tureckými vládními složkami v provincii Hatay 35 kilometrů od hranice a převezen do nemocnice. Dle pilotova tvrzení byl sestřelen. K sestřelení letadla se přihlásila islamistická skupina Ahrar al-Sham prostřednictvím videa, které má sestřel zachycovat. Oficiální příčina pádu není známa. Turečtí vládní představitelé oznámili, že turecká hranice nebyla letounem narušena.

 

[Euroatlantický prostor]

Švédsko: Zhoršení bezpečnostního prostředí je hlavním důvodem, proč Švédsko znovu zavádí povinnou vojenskou službu. Ta dříve platila pouze pro muže a byla zrušena v roce 2010. Nyní by Švédsko mělo ročně odvést kolem 13 000 mužů a nově i žen. Nastoupit k výkonu povinné vojenské služby by mělo až 4 000 z nich. K vojenské službě bude možné se přihlásit i dobrovolně.

USA: Prezident Spojených států Donald Trump ve svém projevu na nové letadlové lodi USS Gerald R. Ford potvrdil svou vizi navýšení celkového počtu jednotek US NAVY na 350 lodí. Zároveň zdůraznil roli letadlových lodí v prosazování zájmů a zahraniční politiky USA ve světě. Na toto konto slíbil navýšit jejich počet ze současných 10 jednotek až na 12. Samotný Gerald R. Ford, první loď své třídy, by měl být předán US NAVY v tomto roce.

 

[Jižní Asie]

Indie: Zástupci indické vlády se potkají s dalajlámou na území, jež si nárokuje Čína. Buddhistický duchovní na začátku dubna navštíví klášter Tawang ve státě Arunáčalpradéš. Číňané jej označují za Jižní Tibet a varují, že jeho návštěva způsobí vážné poškození vzájemných vztahů. Podle státního ministra vnitra Rijiju, který se s dalajlámou setká, se jedná o duchovního vůdce, a proto není důvod mu v cestě bránit. Vztahy s Čínou se zostřují s šířícím se ekonomickým vlivem v sousedních státech Indie, která se snaží svou pozici upevnit pomocí diplomacie.

Afghánistán: Tálibán ve středu zaútočil na policejní a zpravodajské cíle v Kábulu a Hílmandu. U policejního ředitelství hlavního města vybuchla bomba v autě a následovala několikahodinová přestřelka s povstalci zabarikádovanými v budově. Na velitelství zpravodajské služby NDS zaútočili dva sebevražední atentátníci, z nichž jeden byl zlikvidován ostrahou. Oba útoky si vyžádaly 22 mrtvých a přes 120 zraněných. V Hílmandu došlo k přestřelce a útoku na checkpoint, při nichž zemřelo 24 policistů a byly ukradeny zbraně. Existuje podezření, že šlo o útok zevnitř.

 

[Latinská Amerika]

Kolumbie: V současnosti poslední významná povstalecká skupina ELN se přihlásila k bombovému útoku v Bogotě z 19. února, který měl za následek úmrtí jednoho policisty a zranění dalších 25. ELN dále v neděli 5. března provedla útok na kolonu armádních cisteren se zemním plynem, přičemž byl nejméně jeden člověk zraněn. V současné době jednají zástupci ELN se zástupci vlády o uzavření míru, příměří však bylo doposud vládou odmítáno, což mohlo zapříčinit i nedávnou vlnu útoků.

 

[Post-sovětský prostor]

Ukrajina: Separatisti na východe Ukrajiny v priebehu týždňa znárodnili ukrajinské podniky nachádzajúce sa na nimi ovládanom teritóriu.  Má sa jednať o odpoveď na dopravnú blokádu uvalené radikálnymi poslancami parlamentu napriek nesúhlasu kyjevskej vlády. Dopravná blokáda obmedzuje dovoz surovín z uhoľných baní na Donbase na ktorých sú existenčne závislé tepelné elektrárne v 9 regiónoch Ukrajiny. Z dôvodu nedostatku uhlia už na Ukrajine zdraželi ceny energií (čo je však okrem iného aj dôsledok znižovania štátnych dotácií). Najbohatší Ukrajinec a vlastníka znárodnených oceliarní a elektrární Rinat Achmatov v reakcii odpojil 1/5 pevných telefónnych liniek na Donbase.

Rusko: Na Kryme rozmiestnený protiraketový systém S-400 bude v priebehu roku posilnený o jeden pluk. Podľa zdrojov z prostredia ruskej armády by mal byť pluk umiestnený v západnej časti polostrova.  V súčasnosti je na Krymskom polostrove už rozmiestnený jeden pluk S-400 nachádzajúci sa na východnej časti polostrova vo Feodosiji. Tento pluk bol do pohotovosti uvedený začiatkom roku 2017. Rusko postupne posilňuje protivzdušnú a protiraketovú obranu na anektovanom polostrove. Snažia sa tak posilniť obranu strategického polostrova, sídla ruskej čiernomorskej flotily.

 

[Východní Asie]

Čína: Peking oznámil růst vojenského rozpočtu na rok 2017 o 7 %. Pokud jde o konečné číslo, celkový rozpočet bude v přepočtu čítat 147 miliard dolarů (čtvrtina amerického rozpočtu). Od roku 2010 jde o nejnižší nárůst a dle některých čínských armádních představitelů je to málo. Kromě rozsáhlé modernizace, kterou ozbrojené síly prochází, se chystá také propuštění 300 000 vojáků do konce tohoto roku (v rámci profesionalizace) a armáda nemá peníze na jejich demobilizaci.

Jižní Korea/USA: Na začátku března začalo každoroční společné jihokorejsko-americké cvičení Foal Eagle. Cvičení, které má téměř čtyřicetiletou tradici, se bude účastnit přes 30 000 amerických vojáků a desítky tisíc jejich jihokorejských kolegů. Zapojí se také americká letadlová loď USS Carl Vinson, letouny F-35B a možná i bombardéry B-1B a B-52. Cvičení má být také ukázkou síly vůči KLDR.

 

[Moderní technologie a kyberbezpečnost]

Lockheed Martin byl vybrán, aby vedl tým společností, který má vytvořit novou generaci velitelských letadel JSTARS pro Spojené státy. Drak letounu dodá společnost Bombadier, která poskytne svůj Global 6000, který je výrazně menší a levnější na provoz než dosavadní platforma Boeingu 707.

Dle kybernetické společnosti Symantec stojí skupina Timberworm za nedávnými kybernetickými útoky, které využily známého malware Shamoon. Útoky proběhly v mnoha organizacích na území Saudské Arábie a měly za následek získání osobních dat  v rámci sítě a jejich následné zničení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *